Отнасям се със съвсем прагматичен подход към резултатите от националното външно оценяване в четвърти клас, част от децата не знаят достатъчно и това не е новина. Същият разговор го водихме и миналата година. Другите деца - част от тях са много добре, имат петици и шестици. Има над 6000 деца, които имат шестици и по двата предмета - български език и литература, и по математика. Въпросът е как да подобрим образованието, за да бъдат резултатите по-добри през следващите години, каза пред журналисти министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в отговор на въпрос за по-ниските резултати на четвъртокласниците от националното външно оценяване по математика, които излязоха снощи.

Резултатите показват, че четвъртокласниците имат по-добри познания по български език и литература (БЕЛ), отколкото по математика. Над 53 000 деца се явиха на изпитите, които се състояха на 26 и на 27 май тази година. По БЕЛ учениците са постигнали средно 70,46 точки от 100. По математика средният резултат е по-скромен - 57,33 точки от 100. По скалата за превръщане на точките в оценки това означава "много добър" по български език и литература, и "добър" по математика.

На въпрос дали математиката не е много сложна за малките ученици и те не я разбират, министър Денков отбеляза, че за това се прави преглед на учебните програми. Това е една изключително тежка и обемна задача, която ще отнеме време, за да подобрим образователната система и да учат децата това, което е разбираемо и интересно.

"За това сме се захванали с тази задача, но тя ще даде резултат догодина и подогодина. Този тип промени изискват време, за да се видят резултатите за коментарите от националното външно оценяване по математика в четвърти клас. Специалистите и експертите по математика трябва да кажат дали тя е трудна за децата. За това правим прегледа с информация и от учители, и от родители, и от ученици, за да можем да дефинираме, че не просто "математиката е трудна", а точно кои раздели и в точно кои години има проблем с тях, и да решим какво да правим. Дали те ще се преместват в по-горни класове, дали отиват в профилираната подготовка, или изпадат изцяло, защото са твърде обемисти и не са толкова необходими на децата. Това е много експертен разговор, очевидно е, че има проблем с математиката, но трябва да се каже точно какъв е проблемът и как да бъде решен. По тази задача - как да бъдат променени програмите, ще бъде работено през лятото", обясни министърът на образованието.

На въпрос за актуализацията на бюджета, той съобщи, че от МОН са изпратили предложенията си на Министерството на финансите, но все още не е имало разговор между образователното и финансовото министерство. "Поставили сме искания за увеличаване на издръжката, за транспорта на учениците и за всички разходи, които имаме, но всичко е свързано с това как ще се подреди макрорамката и колко пари ще отидат за пенсии", каза още Николай Денков.

Той съобщи също, че много голям интерес на кандидат-студенти от Украйна за кандидатстудентската кампания в България. През тази година отделихме 1000 места, които да са специално за студентите от Украйна и Молдова, допълни Денков.

Той увери, че ще се направи всичко възможно, за да се интегрират тези студенти, които искат да се включат в нашата образователна система.

Децата от Украйна, които са включени в детските градини и училищата в България, ще завършат учебната си година и се надяваме наесен да бъдат отново тук, или в Украйна, според това как ще се развие войната, каза министър Денков.