Само ако има реални данни за поставено взривно устройство, хората ще бъдат изведени от съответната сграда в деня на изборите - 2 април. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след среща с Централната избирателна комисия (ЦИК) по въпроси, свързани с безпроблемното протичане на изборния ден в неделя. 

От четири дни десетки училища в страната, където са съсредоточени голяма част от изборните секции, получават заплахи за поставени взривни устройства, като при проверките досега полицията не откри опасни вещества. 

Според Демерджиев поставянето на взривно устройство е само теоретична възможност заради мерките, предприети от МВР. От събота, през цялата нощ, до изборния ден всички сгради, в които ще има СИК-ове, ще бъдат охранявани от МВР, увери вицепремиерът по обществен ред и сигурност.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова пък увери, че съвместно с МВР ще бъдат положени всички усилия, така че изборният ден да протича спокойно, да няма прекъсване на гласуването, избирателите също да са спокойни и СИК-овете да могат безпроблемно да свършат своята работа. 

Централната избирателна комисия ще предостави на членовете на СИК и РИК инструкции какво да правят при ситуация на евентуален получен сигнал за поставено взривно устройство, както и телефон за връзка към кого да се обърнат, каза още Нейкова. Освен това ЦИК ще бъде своевременно уведомявана за всеки случай на бомбена заплаха на територията на страната, ако има такива. 

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова

Снимка: БТА

Относно проверката на обемни багажи в изборния ден Нейкова обясни, че ще се извършва извън сградата за гласуване. "Няма да се влиза в изборните помещения за такава проверка, да не се притесняват избирателите и членовете на СИК, че ще се проверяват техните лични вещи вътре в изборното помещение или по коридорите", добави тя. Нейкова каза още, че членовете на СИК трябва да напомнят на гражданите, ако забравят своя багаж в изборното помещение, да си го приберат, за да не се създават предпоставки за излишно напрежение.

В сравнение с миналите избори броят на сигналите и досъдебните производства за изборни нарушения е по-голям - с 2,3 пъти по-голям спрямо изборите през октомври 2022 г., съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров. Броят на досъдебните производства към края на вчерашния ден е 111, задържани са 91 души. Той добави, че цифрите постоянно нарастват, като отбеляза, че и в момента се провеждат полицейски акции по места в страната. Оперативните сигнали за нарушения, свързани с изборния процес, са над 500, а явните сигнали са над 300, добави още Петър Тодоров.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров

Снимка: БТА

Вътрешният министър Иван Демерджиев, председателят на ЦИК Камелия Нейкова и главният секретар на МВР Петър Тодоров

Снимка: БТА

Вътрешният министър Иван Демерджиев отново посочи, че при заплахите от последните дни става дума за хибридни атаки. 

"Особеност на тези атаки е, че няма реална опасност към днешна дата и не сме установили такава в нито един от случаите. Въпреки множеството постъпили сигнали в нито един от тези случаи не сме намирали дори предмет, който може да има характеристиките на взривно устройство. Апелирам хората да бъдат спокойни. Нямаме оперативни данни за реална заплаха", подчерта министърът. 

Преди дни бе създадена Междуведомствена работна група със задача да изготви процедура за реагиране при заплаха за взривно устройство в обекти от критичната инфраструктура и до края на май да актуализира Националния план за противодействие на тероризма. "Съгласно тези правила полицията и службите за сигурност поемат отговорност за тези случаи и преценяват какви действия да се направят", допълни Демерджиев.

Иначе днес Централната избирателна комисия публикува на сайта си системният хеш код на сертифицирания софтуер, с който работят машините за гласуване за изборите в неделя. Този код трябва да бъде сверяван от секционните комисии с изписания в системната разписка, която се отпечатва от машината преди началото на гласуването. В случай на несъответствие, СИК трябва незабавно да уведоми РИК, която незабавно уведомява ЦИК за указания.

Хеш кодът е: F4F07A8D41FF3001C0670CB31C438056199B6517722DB0B1B5A97F92129B4D3E.

В полунощ приключва предизборната кампания за предстоящия парламентарен вот на 2 април, а Денят на шегата - 1 април, е определен за ден за размисъл.