Делото срещу акушерката Емилия Ковачева започна на втора инстанция. Тя е обвиняема за побой над новороденото момиченце Никол през 2015 година в родилното отделение на болница "Софиямед".

На първа инстанция Ковачева получи 18-годишна присъда и 400 000 лева обезщетение, което трябва да изплати на родителите на пострадалата Никол.

По искане на защитата днес съдът се съгласи да призове нов свидетел по делото - родилка, която е била в една и съща стая с майката на Никол в деня на инцидента. Самата Ковачева пък се яви с нов адвокат.

Следващото заседание по делото е насрочено за 7 декември.

Припомняме, че малката Никол, която четири дни след раждането си бе зверски пребита от акушерката Емилия Ковачева, е отключила епилепсия заради нанесените травми. Това разказаха родителите на момиченцето - Румен и Станислава Димитрови, преди време.

Инцидентът стана на 17 срещу 18 април 2015 г. през нощта, когато 41-годишната Емилия Ковачева преби с юмруци и шише и души новороденото момиченце, защото плачело повече от другите новородени в отделението и я изнервяло. Боят бе записан от видеокамерите в неонатологията на "Софиямед", а животът на Никол бе спасен от лекарите в друга столична болница.

Медицинската експертиза по случая сочи, че бебето е удряно около 30 пъти, както и че не може да се каже със сигурност дали счупването на черепа и получените кръвоизливи ще повлияят на нормалното развитие на Никол. Малкото дете има и засегнат очен нерв.