Това съобщиха днес от пресслужбата на кабинета.

Според решението на съда в Страсбург родителите на Чората, жена му и синът му, които заведоха делото, ще получат 50 000 евро за неимуществени вреди, 17 000 лв. за разноски пред българските съдилища, както 5000 евро и 818 лв. за разходи в производството пред Европейския съд.  

Заподозреният в наркотрафик и сводничество Ангел Димитров издъхна по време на полицейска операция "Респект" в Благовград на 10 ноември 2005 г. Близките твърдят, че той е пребит до смърт от служители на МВР, докато е бил с белезници.

Една от експертизите твърдеше, че Димитров е починал от тежка черепно-мозъчна травма и разкъсване на аортата. Въз основа на това заключение петимата полицаи, участвали в задържането му, първоначално бяха осъдени на общо 91 години затвор. През юни 2011 г. обаче антимафиотите бяха оправдани от Върховния касационен съд, който прие резултатите от повторна съдебно-медицинската експертиза - че Димитров е починал в резултат на асфикция (позиционно задушаване), докато е бил притиснат на земята при ареста.

Въпреки това, съдът в Страсбург обаче смята за безспорно, че Димитров е починал, докато е бил изцяло под контрола на петимата полицаи, участници в операцията срещу него. Магистратите припомнят, че отговорността на държавата не се ограничава само до случаи, в които има достатъчно доказателства, че използваната от полицаи сила е довела до смъртта на дадено лице, а и когато не са взети всички възможни предпазни мерки при избора на средства и методи, за да се избегнат или поне да се минимизират случаите на причинена смърт.

Съдът заключава, че нараняванията на Чората са били причинени в резултат на сила, която не е била необходима за неговото задържане. Освен това според решението вътрешното разследване на МВР по случая е било неефективно.

През 2012 г. Европейският съд по правата на човека осъди България за смъртта на Тодор Димов–Чакъра, който през декември 2003 г. бе обстрелван с гранатомет в къщата си в Харманли, а после следствието прие, че се е взривил с ръчна граната. Акцията бе проведена по заповед на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов.