Причината за решението на съда е, че един от конституираните четирима частни обвинители - Мариян Христов, баща на 24-годишната Петрина Христова, една от жертвите на рухналата сграда, поиска служебен адвокат. 

Следващото заседание е през октомври, когато бащата трябва да успее да организира защитата си.

Така близо 10 години след началото на разследването, ход на делото все още не е даден.

5-етажната сграда в центъра на София се срути при ремонтни дейности на 19 септември 2006 г. Тогава загинаха две млади жени - 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова, затиснати в колата им от рухналата сграда. За смъртта им са обвинени четирима души.

Сред тях e Георги Кирчев, който е управител и собственик на фирма ,,Хрисома", и инженер Петър Петров, който е контролирал ремонта на сградата.

Останалите обвиняеми са Николай Симеонов - управител на А3-Архитектура и изпълнение, и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ "Медия Манчо".

Шест години след инцидента, през ноември 2012 г., Софийски градски съд (СГС) повдигна обвинения за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие. По делото се смениха 5-има прокурори, като един дори пожела да приключи случая заради липса на физически отговорно за трагедията лице.
Съдът обаче отмени преди три години прекратяването на делото и то започна отначало.

През май миналата година частично бе прекратено наказателното производство по случая и делото бе върнато на СГП за продължаване на процесуалните действия.

Преди месец обаче обвинителният акт най-после беше внесен в Софийския градски съд.

Четиримата обвиняеми днес трябваше да отговарят за причиняване смърт на повече от един човек поради незнание или немарливо изпълнение на работата,заради което могат да получат до 15 години затвор.

След като се оказа, че бащата на Петрина не е готов с документите, за да бъде конституиран в процеса като частен обвинител и граждански ищец, съдът така и не успя да даде ход на делото по същество.

Страните коментираха решението на съда. Според адвоката на подсъдимите това е съвсем обичайна процедура. Той коментира още, че не подсъдимите, а институциите трябва да бъдат на подсъдимата скамейка, тъй като са позволили сградата да стигне в състоянието, в което рухна през 2006 година.

Според Александра Ченишева - майка на Деница, това е поредното доказателство колко бавно се развива правосъдието у нас и как институциите не бранят правата на гражданите.

"Спомням си за първите двама прокурори, които искаха да приключат делото със заключение, че сградата се е самосрутила. Следствието и следващите прокурори казаха, че не е така", каза Ченишева, цитирана от БНР, и допълни, че според нея определено е имало натиск да не се стига до дело.

"В лицето на двама прокурори Чавдар Ангелов и Първолета Никова. Те точно затова работиха, да няма дело. Заболя ме от това, че институцията не стои зад гърба ни. Тя защитава явно престъпниците в тази страна. Ами, надявам се да компенсират за тези десет години поне с правилен изход от това дело", каза Чернишева.

По делото са събрани 40 тома доказателства. Предстои съдът да разпита 47 свидетели и да изслуша 10 вещи лица.