В интервю пред bTV от Виена мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) казва в отговор на въпрос, че е мит, че с Делян Пеевски са действали в тандем и са изкупували ключови предприятия от българската икономика и медии, за да упражняват политическо влияние.

"Господин Пеевски винаги е имал своя път в живота. В последната година той стигна прекалено далеч. Той е човек, който вече се изживява като властелин на България", казва Василев.

На въпрос използвал ли е държавни пари, за да финансира бизнес начинания на Пеевски, банкерът отговаря как точно може да използва държавни пари, за да финансира подобни начинания на Пеевски или който и да било друг.

На уточняване на журналиста "чрез свързани фирми и свързани лица", добавя, че свързани фирми и лица е едно правно понятие, което не означава, че тези фирми са безпредметни, не създават работни места.

"Аз казвам следното - подставени лица аз нямам и всеки проект е сам за себе си. Когато се финансира един проект, важни са целите, важна е ефективността на този проект",
коментира Цветан Василев.

Той заявява, че е готов да съдейства на следствието и прокуратурата и вероятно в петък ще се прибере в България.

Срещу Василев има сигнал от "Протестна мрежа", според който той, депутатът от ДПС Делян Пеевски и лидерът на ББЦ Николай Бареков, са участвали в престъпна група, извършвала данъчни престъпления.

Банкерът вече бе призован за разпит, но се оказа, че е в чужбина.
Пеевски бе разпитан.

На въпрос къде се разпределят държавните поръчки банкерът каза:

"Те се разпределят основно през каналите на този човек, който в момента обяснява как едва ли не аз съм искал да го убия".

На журналистическо припомняне, че Василев се е изказвал за Пеевски, че е "33-годишен успял бизнесмен", банкерът коментира, че се е опитал да види положителните качества на депутата, но не се е оказал достоен за това.

На въпрос дали разривът между Пеевски и Василев е тръгнал заради "Булгартабак", Цветан Василев каза:

"От „Булгартабак" се източват средства. Това сякаш не се забелязва. Регулаторът не е в състояние да въздейства, защото е заплашван. Там е нашият интерес."

Банкерът изтъкна, че източването е в огромни размери и парите най-вероятно са в "нечии лични сметки извън България".

Относно това дали е финансирал Николай Бареков, Цветан Василев каза, че е финансирал "реалити шоуто", с което Бареков е стартирал участието си в политиката.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Кой се изживява като "властелин на България"