Най-много валежи през нощта са паднали в Карнобат – 20 литра на квадратен метър, в Разград – 15 литра на квадратен метър, в Кнежа – 11 литра на квадратен метър.

През следващото денонощие през страната ще премине студен атмосферен фронт. През деня от запад дъждът ще спира, облачността над западните райони още преди обяд ще се разкъсва и намалява, предаде БГНЕС.

Облачно ще се задържи почти през целия ден над Източна България, но до вечерта и там валежите ще спрат, облачността също ще намалее.

Вятърът от северозапад временно ще се усили. Минималната температура ще е около 4°, а максимална 9° - 10°.

В планините ще застудее, като над 1800 - 2000 метра ще вали сняг, по високите части на планините в Западна България ще се образува снежна покривка.
По Черноморието вълнението на морето ще е от 1 до 3 бала.

Жълтият код предупреждава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но гражданите трябва да бъдат внимателни. Да бъдат в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност да избягват рисковете.

Постепенно се нормализира обстановката в страната след падналите валежи, съобщиха от пресцентъра на МВР. 168 спасителни действия и помощни операции са се провели в страната. 108 от тях са свързани с падналите валежи -отводняване на канавки, сгради, пътни платна, шахти.
Най-много сигнали заради падналите дъждове е имало в София – 32, Бургас – 23, Благоевград – 11, Смолян – 8, Кърджали – 8.
На петима души е оказана помощ.
В Община Неделино, където вчера беше обявено бедствено положение, обстановката е нормална.
Нивата на язовирите и реките в страната също са в норма.

Прогнозата

Как се справят общините при силен дъжд? - Анкета