"Чрез тази жена говори азиатската диващина", коментира политологът проф. Евгений Дайнов във връзка с изказването на вицепремиера Калина Константинова относно бежанците у нас. "Аз реагирах на арогантно, високомерно и презиращо хората изказване на български чиновник в нейно лице", обясни той пред NOVA.

"Това високомерно презрение към слабите винаги в България идва да прикрие неспособността на администрацията на бъде елементарно организирана. Когато тя, за пореден път, се окаже, че произвежда само хаос, започва да обвинява гражданите, жертвите и най-слабите", смята политологът.

"Не трябва да размахваме пръст на хора, които бягат от война. В по-голямата си част всъщност 99% са жени с деца. Не можем да си позволим подобен тип комуникация с тях", заяви от своя страна пред bTV Иво Мирчев, депутат от "Демократична България", по повод изявлението на вицепремиера Калина Константинова.

Той призна обаче, че кризисният щаб за бежанците работи под голямo напрежение. По думите му причината са неработещите институции, които е заварило това правителство.

Мирчев напомни също, че настаняването на бежанци от Украйна в хотели по морето e започнало още преди държавата да се намеси в този процес.

Това, което прави държавата с украинските бежанци при преместването, е срамота, изрази мнение Мирослав Севлиевски, който е бивш енергиен министър. Според него в началото през зимата всички са се обединили да помогнат на хората, бягащи от войната, но днес е хаос.

По-рано в бежанския център в Елхово имаше напрежение, а бежанци се оплакаха, че няма вода и храна и че никой не им казва къде ще отидат при разселването по бази.

Доц. Алексей Пампоров от Института за изследване на обществата и знанието към БАН коментира пък, че не е добра идея майки с деца от големи градове да се местят в курорти в планината, където и аптеки няма.

Зам.-министърът на туризма Ирен Георгиева обясни, че ще се съобразят със семействата, чиито деца вече са записани в детски градини и училище. Тя добави, че немалка част от бежанците ще останат в хотелите, където са. 

Вчера и вицепрезидентът Илияна Йотова отправи критика за начина на преместване на украинските бежанци. Според нея правителството е допуснало грешки още при настаняването на избягалите от войната.

Йотова призова за спазване на европейските директиви, както и да не се използва думата "разселване". 

Вицепремиерът Калина Константинова в официално обръщение на 30 май заяви, че "държавата прекратява разселването на украинските бежанци по хотели и бази в страната".