Държавата ще осигури още средства за украинските бежанци с икономии от бюджета, казаха за bTV от Министерство на финансите. Досегашната програма е със срок до вторник, а хотелиерите, които подслониха бежанците, са в неведение как ще продължи издръжката им през зимата.

В хотелите по морето поне още четири месеца ще останат точно 11 000 украински бежанци. Вицепремиерът Иван Демерджиев вече обясни, че те няма да бъдат местени и остават при същите условия.

От Министерство на финансите съобщиха, че програма ще бъде удължена отново, а размерът на средствата няма да се променя. Ще бъдат набавени с икономии и отново Министерство на туризма ще отговаря те да достигат до хотелиерите.

За последното денонощие в България са влезли 2504 украинци. Общо у нас с временна закрила са 53 189 души. Всички украинци обаче, които пристигат сега в България, ще бъдат насочвани към транзитния центъра в Елхово, където ще могат да останат до 30 дни, след което ще бъдат насочвани вече към държавни бази.

"Условията са далеч от тези за постоянно настаняване, но това е транзитен център. Надяваме се, че тези хора, които сега са там, до края на седмицата ще бъдат насочени към държавните бази за постоянно пребиваване", каза областният управител на Ямбол Георги Чалъков.