Парите по програмата за бежанците са изчерпани, обяви министърът на вътрешните работи по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос за Плана за разселване на украинските граждани в държавни бази и хотели.

До крайния срок, в който те трябва да напуснат хотелите и да бъдат преместени, остават четири дни, съобщи bTV.

"Продължава настаняването по хуманни подбуди", обясни Иван Демерджиев и добави, че бежанците ще отидат в базите, защото там ще могат достатъчно дълъг период от време да стоят без да бъдат местени.

Вчера украинските бежанци отново организираха мирни протести в Слънчев бряг, Варна, Кранево, Приморско и Банско. Искането им е да останат в частните хотели, вместо да бъдат настанени в държавни бази. Те са притеснени, че там няма да е достатъчно отоплението, състоянието на базите може да не е добро, наблизо няма училища и детски градини, магазини, аптеки и лекари.

Хотелиерите от своя страна са съгласни да продължат по старата програма. 15 лева ще бъде заплащането и в държавните бази без изхранване.

Украинските граждани в Банско все още не са получили никаква информация за предстоящото преместване, къде и как ще бъдат транспортирани. Те молят да им бъде позволено да останат в хотелите в града, където вече има записани деца на училище, като се продължи действието на програмата за настаняване в хотелите.

В началото на месеца украински бежанци изпратиха и петиция до Министерството на туризма с исканията си.