България ще дари част от всяка пратка ваксини срещу COVID-19, която e закупилa директно от производителите, на Северна Македония. Решението е взето в сутрешните часове на деня на правителственото заседание в София, на което северномакедонският министър на здравеопазването Венко Филипче направи обръщение, съобщава скопското електронно издание "Република", цитирано от "Фокус".

"С това решение ваксините срещу COVID-19 ще пристигнат у нас по същото време, в което ще ги получат и други държави-членки на Европейския съюз. България, като член на ЕС, имаше привилегията да преговаря директно с редица производители", обяви Филипче.

"Благодарение на този приятелски акт, с това дарение ще започнем скоро процеса на ваксинация и ще улесним достъпа до ваксини, така че да можем да ваксинираме 60 до 70% от населението. Според информацията от здравните власти в България първо в София ще бъде доставена ваксината на "Пфайзер", след това на "Модерна" и накрая - на "Астра Зенека", написа по-късно Филипче в социалната мрежа "Фейсбук".

Освен дарение от България, на Северна Македония ще бъдат предоставени и ваксини чрез механизма на Ковакс.

Европейският съюз е предоставил 400 милиона ваксини за държави-членки и допълнителни 100 милиона за страни извън ЕС.

"Досега Полша и Гърция предлагаха този вид помощ на югозападната ни съседка. Северна Македония преговаря с производителите за директна доставка на ваксини и от тях", написа още Филипче.

Северномакедонският министър на здравеопазването Венко Филипче

Снимка: nezavisen.mk