Запазва се рискът от проникване на членове на терористични организации чрез бежанските потоци в България. Това заяви на брифинг в Министерския съвет председателят на ДАНС Пламен Тончев, цитиран от БТА.

Тончев потвърди думите на премиера за проведени две заседания на Националния контратерористичен център след нападението на палестинската терористична организация "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и отговора на израелските отбранителни сили - операция "Железни мечове". Днес в 13:30 ч. е заседавал Националният контратерористичен център с представители на екипа за съвместна дейност, съставен от служители на МВР, ДАНС, ДА "Разузнаване", служба "Военно разузнаване" към Министерството на отбраната и служба "Военна полиция" към МО, посочи Тончев.

Председателят на ДАНС увери, че към момента отсъства оперативна информация, включително и от партньорски служби, както и индикации за извършване на терористични нападения срещу израелски и еврейски обекти в Европа и в България. Липсва информация за специфични планове и намерения на пребиваващи в България членове на рискови групи за извършване на посегателства спрямо израелски и еврейски обекти.

Тончев заяви, че експертите, участващи в срещата, са предложили да се запази действащото трето, ниско ниво на предпазливост за заплаха от тероризъм на територията на страната.

Реши се да се запази жълта предупредителна степен на готовност в МВР, ДАНС и всички служби, каза Тончев.

Запазва се степента на готовност за реагиране - жълто в МВР по охраната на обществения ред и държавните граници, с акцент върху сигурността на израелски и еврейски обекти, посолството на Държавата Израел, израелски религиозни обекти и еврейски културни центрове, летища, железопътни и автогари. Запазва се жълта степен на реагиране за Министерството на транспорта и съобщенията. За всички останали министерства и ведомства степента за реагиране остава зелена, отбеляза шефът на ДАНС.