Според информацията снощи един от изследователите в архива се е обадил на директора на архива Мадс Кристенсен, за да му каже, че е открил ръкопис на приказка, която по негово мнение е написана от Андерсен още в ученическите му години, съобщи БГНЕС.

Ценността на находката е била потвърдена от водещи специалисти по творчеството на прочутия датски разказвач.
В приказката "Лоената свещичка" се разказва за приключенията на една свещ, която не можела да разбере смисъла на своето съществуване. В края тя среща кутийка с прахан, която я запалва и й показва какво е нейното предназначение - да свети. 
Ръкописът, написан преди 190 години, е посветен на вдовицата на духовник, която живеела в близост до дома на Андерсен и от която той често заемал книги като дете. 

"Това е сензационно откритие", казва един от експертите по творчеството на Андерсен, Ейнар Аскгард. "От една страна, преди всичко, защото това е първата приказка на Андерсен, а от друга - защото показва, че той се е интересувал от приказки още от юношеска възраст", добавя Аскгард.

Ханс Кристиан Андерсен е роден на 2 април 1805 година в Одензе, Дания и умира на 4 август 1875 г. близо до Копенхаген. Литературният му дебют е през 1829. Той постига международна известност още преди смъртта си.  Приказките му са преведени на повече от 125 езика и вдъхновяват множество пиеси, балети, игрални и анимационни филми. Сред най-известните са "Грозното патенце”, "Малката русалка”, "Палечка”, "Храбрият оловен войник”, "Дивите лебеди", "Малката кибритопродавачка". 

В чест на големият датски приказен разказвач е един от символите на Копенхаген - статуята на Малката русалка, издигната през 1913 г. 1,65-метровата скулптура на Малката русалка е приседнала върху скала в единия край на пристанището.