Да убиеш Вапцаров означава да убиеш вярата в доброто и в човечността. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменателната церемония по повод 77 години от гибелта на поета, която се проведе на лобното му място в Мемориал "Гарнизонно стрелбище" в София.

Вицепрезидентът определи Никола Вапцаров като един от най-големите поети и един от най-големите човеци.

Снимка: БТА

"Смъртта на Вапцаров и неговите другари е един от най-позорните моменти в българската история. Това е неоправдана и необяснима смърт. 77 години въпросът "Защо?" продължава да тегне над българското общество", подчерта Илияна Йотова. "Защото имаш красиви мечти, вярваш в идеали, имаш идеи, които някой не иска да припознае? Необяснимо е", изтъкна вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочи, че Вапцаровото слово е много по-силно от неговите палачи, от смъртта и забравата.

"Личността и поезията на Вапцаров пробождат, тревожат, провокират. Той написа истините за човешкия живот откровено и на разбираем език. Думите му живеят не само за българите, те са за цялото човечество", изтъкна вицепрезидентът Йотова като отбеляза, че поетът е превеждан на 90 езика.

Вицепрезидентът заяви, че днес много се говори за ценности като хуманизъм, социална чувствителност, любов, доброта, честност, свобода. "Често лицемерничим с тези думи и изтриваме тяхното значение. Не бива да допускаме това заради вярата на Вапцаров", подчерта Илияна Йотова. Като позорни и недопустими вицепрезидентът определи опитите Вапцаров да бъде оскверняван и заличаван от паметта на поколенията.

"Днес, в XXI век, отново има фашизъм, често пъти облечен в красиви думи и криворазбран патриотизъм. Ксенофобията, която залива света, е първата стъпка към фашизма", подчерта вицепрезидентът Йотова. По думите ѝ трябва да бъдем бдителни и да разпознаваме тези прояви, за да няма "никога повече разстрели на вярата и на душата".

Снимка: БТА

 

Снимка: БТА

Венец пред Мемориал "Гарнизонно стрелбище" поднесе и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тук бе и шефът на столичните социалисти Калоян Паргов. Венец поднесоха и представителите на българските писатели.

Борбата на Никола Вапцаров за справедливост и по-добър живот е актуална и днес, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти.

"Борбата му за справедливост, за по-добър живот, за народа, на който, както казва остава верен докрай. Тя е актуална и съвременна, както и борбата с фашизма. Днес има прояви и в България, и по света на фашизъм. Трябва всички да бъдем много бдителни и да не допускаме неговото връщане. Така че Вапцаров е актуален и винаги ще бъде. Вечен е", допълни още лидерът на БСП.

 

Снимка: БТА

В Благоевград 77-годишнината от гибелта на Вапцаров беше отбелязана със стихове на поета. Граждани и общественици се събраха тази сутрин пред барелефа, разположен на фасадата на благоевградския театър, носещ неговото име. "Не бойте се деца" рецитира Бранимир Митов, директор на Драматичен театър "Енчо Халачев". Яна Янакиева от общинския отдел "Култура" припомни житейския път на Никола Вапцаров и ненавременната му гибел, както и посмъртното световно признание на поета - наградата на Световния съвет на мира, поднесена през 1952 година.

В знак на почит пред образа на Вапцаров цветя положиха зам.-кметът на Благоевград Иво Николов, главният секретар на областната администрация Ася Велкова, представители на институциите и граждани.

В района на Висшето военноморско училище във Варна също се състоя ритуал по полагане на венци и цветя в памет на 77-годишнината от гибелта на Вапцаров.

Снимка: БТА

Председателят на ПП АБВ Румен Петков, заедно с членове на Изпълнителния съвет на партията, поднесоха цветя на паметника на Никола Вапцаров в София.

Лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка подчерта, че не бива да се позволява погазването на паметта на бележития поет с изкуствени дискусии за това имало ли е фашизъм в България или не.

"Никола Вапцаров е единственият българин, носител на Международна награда за мир, присъдена му посмъртно през 1952 година. Не бива да позволяваме изключването на негови произведения от учебниците, което по същество е още един разстрел. Не бива да позволяваме потъпкването на паметта му".

Представителите на ПП АВБ се погрижиха за почистването на мемориала.

Снимка: АБВ