Има битки, които не са лесни в журналистиката. И такива, в които може да си "нацапаш ръцете" с неща, които обикновено не би докоснал. Има и теми, за които се говори малко и обикновено това става далеч от камери, микрофони и окото на обществото.

Една от тях бе засегната в разследване, подготвено от екипа на btv, а репортерът Димитър Тасев бе острието на копието, бръкнало в "Допинг в дълбоки води" с репортажния филм, разследващ архаичните методи на "стимулиране" във федерацията ни по плуване.

Материалът получи наградата в категория "Спорт" на конкурса Web Report.

Петото издание на инициативата за чиста журналистика на най-големия български интернет портал Dir.bg отличи 12 журналисти, които развълнуваха обществото със забележителните си репортажи през последната година.

Те бяха номинирани и избрани сред 130 участници, кандидатствали с 367 материала.

Наградите в него са предназначени за автори, които не обслужват лични, корпоративни или политически интереси, онези, които доставят истината. Материалите бяха оценени от 14 от водещите професионалисти от конкурентни български медии.

Един от призовете отиде за Тасев и екипа на bTV, които в продължение на месеци разработваха темата около избухналия скандал с положителни допинг проби в плуването у нас, разговаряйки с треньори, доктори и т.н.

Снимка: Bulphoto

Във филма има истории за архаични забранени вещества, чашки с десетки хапчета, давани на национални състезатели, за задкулисни игри и прекършени мечти в българското плуване. Наградата за труда им под формата на статуетка от Web Report връчи звездата на родния футбол Димитър Бербатов, голмайстор №1 на националния отбор в неговата история. 

Влади Лазарова прие приза от името на Димитър Тасев по време на награждаването на конкурса Web Report.

Снимка: Bulphoto

"Тази награда за Димитър Тасев означава много, защото е победа на отборния дух. Допингът в България е много трудна тема. И за да разследваш подобно престъпление се изисква много смелост, много голяма подкрепа от екипа.

И тук на тази сцена благодаря искрено на цялата редакция на bTV, че по време на тези дълги месеци в нито един момент не се почувствахме сами. Водихме тази битка заедно", каза от сцената при получаването на наградата Влади Лазарова, мениджър уеб съдържание и изпълнителен продуцент "Спорт" в bTV Media Group.

Влади Лазарова предава наградата, получена от Димитър Бербатов, на Цветан Баяслиев - продуцент на филма "Допинг в дълбоки води".

Снимка: Bulphoto

Десет дни след награждаването на победителите в отделните категории на Web Report, Тасев и екипът получиха още едно признание, този път на международно ниво.

Те спечелиха "Специалната награда" за "Разследващ репортаж" на AIPS SPORT MEDIA AWARD - ежегодните призове, които се връчват от Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS). Това се случи в Доха, Катар, като така Тасев стана първият български спортен репортер, получил наградата за разследване.

В журито на Web Report 2022 бяха: Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател, СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио "София", БНР), Антон Хекимян (Директор "Новини, актуални предавания и спорт", bTV), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Българската асоциация на спортните журналисти), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1). Тази година към тях се присъединиха генералният директор на БТА Кирил Вълчев и главният редактор на "Мениджър Нюз" Ирина Велева.

Петото издание на Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, OFFNews.bg, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "БулФото".

Генерални партньори: A1, Dundee Precious Metals и "Инвестбанк" АД, Arteks Engineering

Партньори: SSARM, Logitech, Bononia Estate, The Glenlivet, изворна и трапезна вода "Севтополис", 7arts.bg