Членът на Медицинския експертен съвет д-р Александър Симидчиев приветства решението за прекратяване на редовните сутрешни брифинги на Националния оперативен щаб. Според него новият подход е "далеч по-съответен на обстановката, в която се намираме".

"Той съответства на нуждите на хората да разберат голям процент от детайлите и не да бъде емоционално натоварен, а фактологичен, каза д-р Симидчиев пред bTV. - До момента имаше малко по-голяма степен на инфодемия, отколкото на пандемия."

"В интерес на вируса е да започне мирно съвместно съществуване с популацията. Ако той предизвиква твърде много проблеми, популацията ще взима твърде много мерки срещу него. Неговото предположение е, че ще стане подобен на грипния вирус - ще си има годишно една или две вълни, но няма да има чак такива драми и хората ще бъдат психически и социално подготвени", каза още пулмологът.

Според него респираторните вируси, какъвто е и COVID-19, са едни от най-заразните заболявания. "Това е респираторен вирус, който влиза и излиза през дихателната система. Белият дроб е военното поле, върху което се разраства заболяването. Проблем при този вирус е, че част от хората не могат да развият траен имунитет към него и той в голяма степен се крие - няма симптоми в самото начало. Моето предположение е, че този вирус ще си остане доста дълго с нас и ще рецидивира", посочи още лекарят.

"Не мисля, че с откриването на ваксината мигновено ще се реши този въпрос. Имаме ваксини за други вирусни заболявания и все още живеем с тях", коментира доц. д-р Спас Спасков.

По думите му не трябва да изпадаме в паника, когато чуем понятието вирус. Просто е достатъчно е да се спазва хигиена и социална дистанция, за да отдалечаваме заболяването от нас самите.

Според доц. Спасков този тип мерки, които се взеха, са един вид упражнение как бихме действали в други случаи, когато евентуално се появи особено опасна инфекция.

"Голяма част от мерките носеха такава характеристика, а не на мерки срещу респираторен вирус. В бъдеще ще бъдем по-внимателни към прилагането на такива мерки и ще ги прилагаме, когато има изключителна потребност", добави доц. Спасков.