Има животински видове, кръстени на Боян Петров, каза по bTV д-р Петър Берон, близък на Боян Петров.

В музея отказваме да говорим в минало време за него, той е не само покорител на върхове, самият той е връх. Има хора вагони, има и хора локомотиви, коментира известният български учен.

Д-р Берон си спомня, че Боян е бил сред група млади учени, назначени преди 20 години в Природонаучния музей, които са вече международно известни специалисти. Той се оказа нещо феноменално - с имплант в крака изкачва върхове. Той прочу името на България по света.

Дойчин Боянов е друг виден алпинист и той правилно каза, че сега се пишат и говорят глупости от хора, които и на Витоша не са ходили, посочи той.

Няма лесен осемхилядник. Едно хлъзване, когато си сам, е фатално на такива места. Той е изключително организиран, книгата му е учебник, какъвто никой наш алпинист не е написал.

И ние се чудим защо не е взел сателитния телефон. Има сигнализатори, които могат да покажат къде е, но явно е преценил, коментира д-р Берон. Дано наземната група може да стигне днес или утре - хеликоптерите не могат да се вдигнат много над 6000 м, за да огледат най-високите части, допълни той.