Членовете на СЕМ поискаха от Соня Момчилова да не изразява позиции, различни от тези на регулатора.

Новината идва, след като преди ден посолството на Украйна в София за втори път излезе с критична позиция по повод коментари на Момчилова, свързани с войната в Украйна.

"Налага се за първи път да си позволя да помоля председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) да се въздържа от участия, в които е канен като председател и да изразява мнения, различни от колегиалната позиция, от изводите от докладите, които съветът е правил". Това коментира по време на днешното заседание на СЕМ Галина Георгиева, член на медийния регулатор.

Темата за публичните изяви на председателя на съвета Соня Момчилова бе предложена за обсъждане от друг член на СЕМ - Пролет Велкова. Повод за това по думите й е интервю на Момчилова в програма "Хоризонт" от 12 юли. "Мисля, че на дневен ред пред нас отново е много неприятен въпрос, който е на дневен ред и в обществото ни - поредната медийна изява на председателката, поредната реакция от страна на украинското посолство в България", коментира Велкова.

По думите й Момчилова за пореден път обижда гражданите на Украйна, която абсолютно незаслужено и агресивно нападната. "В това си интервю вие казвате, че посолството на Украйна е реагирало под натиск. Озадачаващо е. Под чий натиск? Нали разбираме, че това е недопустимо да се твърди - че цяла една държава реагира на ваше публично изявление под нечий натиск", каза още Пролет Велкова.

Тезата, че председателят на СЕМ трябва публично да изразява позиции, които са еднозначни с тези на медийния регулатор като орган, бе подкрепена от Габриела Наплатанова, член на съвета. "За да се избегне многостранно тълкуване на думи на председателя, вероятно би следвало председателят, когато изразява позиции по такива въпроси, да съгласува с останалите членове на съвета това, което той ще предприеме, каква медийна изява ще има и каква позиция ще застъпи там, като ясно разграничава своето лично мнение", коментира тя. Според нея това трябва да бъде разписано в правилника на СЕМ.

"Категорично смятам, че не съм казала нищо, с което да злепоставя регулатора. Казах, че допускам, че позицията на украинското посолство е резултат от нечие въздействие, тълкувание и спекулации с моите думи", коментира Соня Момчилова. Според нея тя не е обидила украинския народ , тъкмо обратното - обяснила е, че от нейна страна е налице пълно съчувствие, състрадание и съпричастност към неговата съдба.

"Предвид уплаха, регистриран от Асоциация на европейските журналисти, който е наличен в работата на българските журналисти, които самодекларират автоцензура, аз смятам, че ние трябва да бъдем гарант и да бъдем партньор в тези много трудни времена, в които трябва да се устоява на постистината", каза председателят на СЕМ по време на днешното заседание.

Момчилова посочи, че във въпросното интервю е цитирала думи на Елена Йончева, свързани с това, че в момента сме свидетели на европейска патриотична журналистика, което не е най-добрият пример за журналистика. "Журналистиката има една-единствена задача и тя е да преследва и да отстоява истината", допълни тя.

По думите й журналистиката посивява, като все по-малко са ярките гласове и лица. "И това ме тревожи сериозно, тъй като повече от 30 години съм посветила на това да могат журналистите да имат условия и да нямат вътрешните притеснения, а и външните обструкции, да работят свободно и спокойно", каза председателят на СЕМ.

Соня Момчилова обясни, че винаги уточнява в свои публични изяви, когато изразява свое лично мнение. Тя посочи, че интервюто в програма "Хоризонт" е било "много по-продължително" и е претърпяло техническа обработка и монтаж. Момчилова коментира, че е изразила лично мнение по повод въпрос за състоянието на българската журналистика в момента. "Аз съм журналист с над 30-годишна практика. Нормално е от страна на колегите да има въпроси към мен в лично качество", допълни тя.

След интервюто на Соня Момчилова от 12 юли посолството на Украйна в България излезе с позиция. "С голямо разочарование констатираме, че ръководител на Съвета за електронни медии, за съжаление, продължи да защитава манипулации относно изопачаването на фактите, свързани с военните престъпления на руските окупационни войски в Буча", гласи част от позицията. В документа е отправен призив за предприемане на стъпки от компетентни български институции с цел "сезирането на действия и изказвания на ръководството на медиен регулатор относно трагедията в Буча и опити за ретранслиране на манипулативни твърдения, които могат да се използват като оправдания за руската аресия срещу Украйна".

По време на днешното заседание на СЕМ бе приета оставката на Десислава Преображенска от управителния съвет на Българската национална телевизия (БНТ). Мандатът й се прекратява предсрочно, считано от 1 август тази година. Причините, посочени в заявлението на Преображенска до генералния директор на обществената телевизия, са лични и продиктувани от намерението й да продължи професионалното си развитие в друга сфера, посочи председателят на СЕМ Соня Момчилова.