Четвърти случай на болен от маймунска шарка е установен в България, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. 

Вирусът е потвърден на 22 юли.

Заболелият е 23-годишен мъж, който наскоро се е завърнал от Италия. Той е бил хоспитализиран в пловдивската Университетска болница "Свети Георги" с температура и обрив. Общото му състояние е добро.

ДНК на вируса на маймунската вариола е установен в съдържимото на обривните единици и в орофарингеален секрет от пациента. Предприети са епидемиологични проучвания.

Същевременно Комисията за извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО) бе свикана вчера, за да се обсъди дали да обяви маймунската шарка за глобална криза, съобщи Асошиейтед прес. Това е второто свикване на комисията в рамките на няколко седмици. Някои учени заявиха, че поразителните разлики между огнищата в Африка и тези в развитите страни ще усложнят всяка координирана реакция.

Африканските власти заявиха, че вече третират епидемията на континента като "извънредна ситуация". Експерти от други страни обаче смятат, че леката форма на маймунска шарка в Европа, Северна Америка и други страни прави обявяването на извънредно положение ненужно, дори ако вирусът не може да бъде спрян. Властите във Великобритания наскоро понижиха оценката си за заболяването, смятайки, че то не протича толкова сериозно.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви в началото на заседанието на извънредната комисия, че остава загрижен за броя на регистрираните случаи на заразата във все повече страни. По думите му, е "приятно" е да се отбележи спад в броя на маймунска шарка в някои страни, но вирусът все още се увеличава на други места, заяви генералният директор на СЗО и добави, че шест страни са съобщили за първите си случаи на заразата миналата седмица.

Маймунската шарка се разпространява от десетилетия в някои части на Централна и Западна Африка, където болни диви животни понякога заразяват хора в селските райони, но епидемиите остават относително териториално ограничени. В Европа, Северна Америка и други части на света болестта се разпространява поне от май сред гейове и бисексуални мъже. Епидемията в богатите страни вероятно е била предизвикана от сексуални контакти по време на два рейва (музикални партита) в Испания и Белгия.

В момента по света има над 15 000 случая на маймунска шарка. Докато Великобритания, Съединените щати, Канада, както и други държави са закупили милиони ваксини, нито една от тях не е отишла в Африка, където по-сериозен вариант на болестта вече е причинил смъртта на над 70 души, припомни Асошиейтед прес. Нито една от богатите страни не е съобщила за смъртен случаи, причинен от заразяване с маймунска шарка.