Буйстващият индиец, заради когото извънредно бе приземен самолет на "Еър франс", е ударил стюард и блъскал по вратата на командира на екипажа. Това стана ясно от брифинг на градската прокурорка на София Илияна Кирилова, Ивайло Ангелов от националното следствие и Теодор Чешмеджиев - началник на полицията на летището.

Ивайло Ангелов обясни, че индиецът започнал да буйства още с излитането на самолета. Влязъл в конфликт с останалите пътници, докато се стигнало до удара по стюарда.

"Мъжът е осъзнавал какво извършил, макар че не се държал много адекватно в ареста. Не давал и разумно обяснение за поведението си. Разговорът вървял трудно. Ще му бъде назначена съдебно-психиатрична експертиза, както и ще бъде изготвена и европейска заповед за правна помощ, за да бъдат разпитани и останалите пътници", поясниха на брифинга.

Чужденецът е задържан за 72 часа, като в понеделник ще му бъде поискан постоянен арест, осигурен му е служебен защитник, преводач, уведомено е и посолството на Индия.

Престъплението, за което е обвинен, е тежко и предвижда от 5 до 10 години затвор.

"Вчера вечерта е получено съобщение относно индийски гражданин, който е застрашил живота на полета от Париж за Делхи", каза Илияна Кирилова от Градска прокуратура.

"Повдигнато му е обвинение, задържан е за 72 часа. Делото като текст е подсъдно на НСС, допълни тя. - Не става въпрос за пиянски инцидент по първоначални данни."

"Държал се е арогантно, грубо, предизвикателно още от началото на полета. Сам е пътувал, все още се изяснява дали е имал криминално досие. Полетът е продължил след свалянето на агресивния пътник. Предстои издаването на европейска заповед за арест. Над нашето въздушно пространство е завършило действието, така че наша е отговорността. Не мога нито да потвърдя за терористичен акт, нито да отрека", заяви още тя.