Тя смята, че празникът не застрашава българската традиция, а просто има нужда от него. 

Дискусията "За и против празнуването на Хелоуин в България" бе проведена в студиото на "Денят започва" по БНТ.  

Днес е Хелоуин, вечерта преди Деня на Вси Светии >>


В отговор на въпрос "Одобрявате ли празнуването на Хелоуин в България?"   

Професорът по фолклорни изкуства Георг Краев отговори така: 

"Не. Имаме си достатъчно наши празници! Да, живеем в глобален свят и всеки може да прави каквото си поиска! Съвременното общество е объркано на тема празници, имаме измислено Министерство на културата, което се занимава с профсъюзни проблеми, но не и за културата като такава, едва ли въобще се сещат какво е Хелоуин и защо му е на българина Хелоуина. Ако българинът иска да празнува, значи нещо липсва в нашата празнична система, което е то - чудото. Древността на този празник успява да пробие до чудото, което се нарича поп култура".

Той отрече българските празници да са овехтели, а българските културни инженери, които подреждат празничната система. Според него проблемът на днешното празнуване е, че то става в свободното време.

Ето и отговорът на преводача Анджела Родел, която живее от 20 години в България:

"Повечето съвременни хора не разбират корените и защо има такива празници. Според мен има някаква нужда. Всяка култура почти навсякъде в целия свят има карнавал и това е важно за нас като архетип.

В България също има кукери, Заговезни, така че повечето хора не го приемат по този начин. Те го виждат повече като повод за купон. Децата и възрастните обичат да се обличат и явно това във вътрешна нужда. Тя отрече новото влияние да застрашава българската традиция, а просто има нужда за този празник или карнавал."

АНКЕТА: Хелоуин в България - за или против?

Зловещи места за туристическа разходка на Хелоуин >>