"Днес отбелязваме един от най-съкровените български празници – Деня на народните будители, и почитаме Свети Йоан Рилски, възрожденците, строителите на съвременна България и днешните българи, които със знанието, словото, изкуството и дързостта си продължават да отстояват българщината и да бунят духовете", заяви държавният глава в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Той се срещна с Негово Светейшество българския патриарх Неофит, с ръководители на държавни институции, организации и сдружения в областта на образованието, науката, културата и изкуството.

Радев подчерта, че в съзнанието на българина будителството сродява светеца, писателя, артиста, даскала, революционера, и просветителя.

„В други езици такава думата изобщо не съществува. Будителят не е интелектуалец по европейски образец. Това е българска духовна категория“, заяви още президентът.

По думите на президента народният будител се разпознава по светлината, с която озарява околните и със своя талант, доблест, мъдрост и отдаденост.

„Будителите са мисионерите на културата, морала и свободата. Всичко това ни дава уникалната възможност днес да честваме едновременно както медвенският овчар Захари, така и космополита Славейков, както монаси, така и революционери“, посочи още държавният глава.

Радев добави, че никое време не е гостоприемно за будителите - в години на робство будителите са преследвани, а в демократични времена те са призвани да се борят с невежеството и конформизма, с примирението и кича, с лукавата реч и посредствеността.

„Но будителите не са само хората от портретите. Често това са и тихите герои на нашето съвремие. Учители в селски училища, пазители на правописа в социалните мрежи, почтени журналисти. На тях днес искам да благодаря“, подчерта още в изказването си президентът.

По-рано днес на церемония по повод Деня на народните будители пред президентската институция беше издигнат националният флаг.

Вижте снимки >>>

Държавният глава  и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния строй на Националната гвардейска част.