Около половината сума ще е за доизработването на произведението, съобщи в отговор на въпрос заместник-посланикът на Австрия Томас Щьолцл на обществено обсъждане на проекта, цитиран от БТА.

Тази част от финансирането ще е от Министерството на културата на Австрия. Страната е предложила проектът да се осъществи през 2018 г., когато ЕС ще председателстват България и Австрия, а това е и Годината на европейското културно наследство.

Партньор от България е Столичната община. Творбата е на художника Пламен Деянофф, който от години живее и работи в Австрия. Той подготвя артинсталацията от 12 години.

През различните етапи е представял фрагменти от работата си, която постоянно се е развивала, на над 120 изложби по цял свят. Експонатите са продавани, за да се събират средства за осъществяването на проекта.

Авторът се вдъхновил за "Бронзовата къща" от рисунки на средновековни български къщи - от 15-и век, от района на Велико Търново, които открил в архива на Льо Корбюзие в Париж. Те били с надпис "от неизвестно място". Имало и много записки на прочутия артист с възхищение от българската средновековна архитектура.

"Модел" за "Бронзовата къща" е Хрельовата кула в Рилския манастир - най-добре запазеният наш архитектурен паметник от Средновековието според Деянофф.

По думите му, материалът - бронз, е избран заради асоциирането на България с тракийските съкровища - златни, сребърни, бронзови.

Творбата - с височина 12 м и площ около 50 кв. м., ще е и място за различни културни прояви - изложби, концерти, театрални представления.

В Хамбург в продължение на година е била класна стая за уроци по история на изкуствата на деца от различни училища.