Шестима британци са били свалени от самолет след скандал с българи, които са настояли те да не пътуват заради съмнения, че са част от групата туристи от Банско и може да са заразени с коронавирус. Няма потвърждение, че те наистина са от чужденците, които след налагането на пълната карантина в града бяха извозени с автобус до хотел в София, който беше поставен под полицейска охрана. Със сигурност обаче двама техни сънародници - момче и чичо му, бяха диагностицирани с COVID-19.

В крайна сметка полетът по линията София-Лондон е излетял от софийското летище "Враждебна" в 20 часа в сряда без англичаните, съобщи ОFFNews.

На видеозапис, направен преди излитането, се вижда спор между екипажа и част от пътниците. На друг запис, заснет минути по-рано, пък се вижда как чакащи на Терминал 1 пътници вдигат скандал на служители на летището, защото са допуснали смесване на две опашки от чакащи. Според сънародниците ни група британци, дошли от Банско, са чакали своя чартър, но той не дошъл. След като представител на компанията наземен оператор "Голдеър хендлинг" идва на място и потушава разпрата обаче, се оказва, че шестима от англичаните са качени на борда.

Тъй като самолетът е полупразен, един от тях предлага на българите да се разделят - англичаните да седнат отпред, българите отзад, а помежду им да останат 8 свободни реда. Българските пътници обаче не се съгласяват с предложението и настояват капитана да вземе решение. Заради един болен беше поставен под карантина цял град. Разбирам, че искате да се приберете у дома, но тук сме 150 души и всички имаме семейства, казва един от българите. 

От Летище София заявиха пред bTV, че решението британците да бъдат свалени, е взето от авиокомпания Wizz Air и наземния оператор, с който те работят. Последната дума имал и капитанът на самолета.

Шестимата англичани са излетели за Лондон тази сутрин.