На срещата, на която бяхме поканени посланиците, получихме интересна и актуална информация от премиера Бойко Борисов за бруталното убийство на Виктория Маринова. Той сподели, че е разочарован от начина, по който беше отразен случаят в международните медии, и аз споделям това негово разочарование. Това каза пред Нова телевизия посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс.

По думите й за няколко дни полицията е събрала много доказателства, издадена е Европейска заповед и според нея всяка една европейска полицейска служба трябва да се гордее с такива резултати.

"Напълно съчувствам на премиера за неговото разочарование. Той се почувства сякаш България е предадена в медиите и че много прибързани изводи са извлечени от обстоятелствата около това убийство", коментира още Хопкинс.

"Нашата преса е свободна и невинаги политиците харесват това, което медиите казват. Свободната преса е свободна да каже каквото си иска", допълни тя.

По думите й понякога се получава подобен истеричен отзвук при липсата на надлежно разследване за установяване на връзките.

"На места отразяването на този случай беше ужасяващо, защото това, което не чухме, е, че е едно брутално сексуално престъпление срещу жена", каза Ема Хопкинс.

Тя коментира и положението на Великобритания покрай Брекзит.

"В момента се намираме на много критичен етап на преговорите. Следващата седмица има среща на европейските лидери в Брюксел, така че сме в преломен момент. От британска страна притеснението ни е Европа сомнамбулски да не се озове в ситуация без сделка. Бихме искали да има напредък", заяви британският посланик.

"120 000 българи живеят в Обединеното кралство. Ако имаме сделка, вече изчерпателно сме описали техните права да останат и да работят. Призоваваме всяка една европейска страна едностранно да опише правата на британските граждани на нейна територия", поясни Ема Хопкинс.

Припомняме, че вчера премиерът Бориосов привика в Министерски съвет всички посланици, за да ги запознае с подробности около разкриването на убиеца на журналистката Виктория Маринова.

"С нищо не сме заслужили държавата така да бъде охулена", заяви министър-председателят. Премиерът се засегна заради международната реакция на "шок от случая".

"България не заслужавала имидж на държава, в която не се работи по разследванията. Напротив - службите действат активно. С властите в Европа също работим заедно и добре", каза Борисов.