Проверките ще започнат от 6 юни в цялата страна и ще продължат три месеца.
Те са част от националната кампания "Бременност без тютюнев дим", организирана от Министерството на здравеопазването и болниците "Шейново", Майчин дом и "Св.София".
В трите болници ще се открият и училища за бременни, които ще запознаят бъдещите майки с вредата от пушенето.

Близо 70-80% от жените, които са пушили преди бременността, до половин година след раждането отново се връщат към този навик, обясни директорът на "Шейново" д-р Иван Костов, цитиран от БТА.
Около 30 на сто спират да пушат, когато разберат, че са бременни.

В цигарите има близо 4000 вредни вещества, които водят до сериозни проблеми при майката и бъдещото дете. Страната ни е на едно от първите места в Европа по бременни пушачки, допълни Костов.

"40-50% от бременните пушат - в началото или в края на бременността. Българките като цяло пушат най-много в Европа", каза по-рано той в интервю за "Фокус" по повод днешния Световен ден за борба с тютюнопушенето.

Пушенето по време на бременност би могло да доведе до преждевременно раждане, до по-ниско тегло на бебето, до бъдещи белодробни или алергични болести, липса на концентрация у детето и др.

По повод мнението на някои бременни, че една-две цигари на ден не вредят на плода, Костов бе категоричен, че по време на бременност не трябва да се пуши.
„В цигарения дим има достатъчно много силно токсични вещества, които преминавайки през кръвообращението в никакъв случай не се отразяват благоприятно на плода, а него никой не го пита иска ли такива отрови да влизат в неговото кръвообращение”, обясни специалистът.
Вредата от пушенето на марихуана по време на бременност също е голяма, предупреди лекарят.

Тютюнопушенето е изключително вредно не само по време на бременността, но и при кърмене, защото над 50 вида токсини се предават от майката на бебето през кърмата.

Последна актуализация в 12,20 ч.