Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в Министерски съвет, цитиран от "Фокус".

"Случва се така, че покрай Коледа и покрай Великден някои се опитват, на принципа „ден година храни”, да реализират печалба. Затова премиерът разпореди – до петък моите заместници ще проведат срещи с производителите на свинско, на яйца и на агнешко. Когато се върнем в петък, (премиерът) разпореди аз, министър Дянков и министър Трайков да направим анализ на ситуацията на цените на пазара и ако някъде има спекула, да се търси къде е тя", обясни Найденов.

През последните дни цената на яйцата скочи до над 40 стотинки за брой в търговската мрежа, а днес месопреработватели обявиха, че се очаква цената на агнешкото месо за Великден да стигне до 15 лева за килограм. Очаква се и поскъпване с 20 процента на свинското месо, а хлебопроизводители съобщиха, че цената на хляба вече е по-висока с 5 стотинки. От Сдружението на производителите на растителни масла също предупредиха за скок на цената на олиото.

Министърът на земеделието допълни, че не бива производителите да бъдат обвинявани директно.
"Много често те произвеждат и предлагат на търговците на нормални цени, но след това по веригата цената до крайния потребител отива до небесата", каза той. По думите му, ако производителите необосновано вдигат цените, използвайки наближаващия празник, ще има корекции по отношение на намеренията на държавата към тях като субсидии.

По думите на Найденов "няма как като общество ние да субсидираме определени сектори и тези сектори за "благодаря" преди двата големи празника да се случва едно и също всеки път".
"Трябва да се сложи точка, ако вината е в производителите. Ако е някъде по търговската верига на доставчици, търговци, големи търговски вериги, има други институции, които трябва да следят тези процеси", категоричен бе Найденов.

Животновъдите реагираха остро на заканата ни земеделския министър да преразгледа субсидирането на сектора, ако цените на месото продължават да се увеличават преди всеки празник, съобщи БНР.

"Държавата не може да ни вземе нещо, което не ни е дала", категоричен е председателят на Асоциацията на свиневъдите Димитър Рогленов и допълни, че до момента не са давани субсидии пряко за произведена продукция.

"Така че не виждам какво да ни спрат, като не ни е дадено. Има обещания, но на практика нямаме до сега нито един лев подпомагане. Аз не виждам да се е вдигнала цената на месото в магазините. Може да видите от статистиката какво е увеличението на цената на месото за една година. Може би много по-малка отколкото е инфлацията за тази една година. Нашият сектор е бил обречен на унищожение", заяви Рогленов.

Преди дни от Националния статистически институт съобщиха, че при хранителните стоки силно повишение на цените има при зеленчуците, което си е сезонно, и на яйцата - с 9.5%. С малко под процент е поскъпнало киселото мляко и сирената. За месец леко понижение са отбелязали цените на хляба, свинското и олиото. Спад има и при захарта и кафето с малко над 2%.

Същевременно председателят на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев съобщи, че дежурни екипи на територията на цялата страна ще следят изправността на стоките, коректността на техните цени и етикети в търговската мрежа, по време на предстоящите празници. Целта е не толкова налагането на глоби и повишаване на приходите на Комисията, а повишаване на потребителската култура, обясни той, цитиран от БТА.

На въпроса кои ще бъдат най-проверяваните стоки по Великден и откъде очакват най-сериозните оплаквания от КЗП уточниха, че традиционно това ще бъде техниката - персонални компютри, телевизори, мобилни телефони и други, защото там са и най-драстичните нарушения и жалби.