Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

29-годишния мъж от Добрич е застрашен от 20 години затвор в САЩ, след като американските власти поискаха неговото екстрадиране, защото според тях умишлено е участвал в заговор за индиректен експорт на стоки до Сирия. Той обаче просто е работил в колцентър на фирмата, която се е занимавала с този бизнес и изобщо не бил предупреден, че има ембарго.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева зам.-министър Юрий Щерк покани на среща американския посланик в София Ерик Рубин. Българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев пък е поискал спешно да бъде приет от заместник-помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

Екстрадицията на български граждани за САЩ се регулират от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и от Договора за екстрадиция между правителствата на Република България и САЩ, ратифициран на 23 април 2008 година, влязъл в сила на 21 май 2009 година, се уточнява в съобщението.

На основание чл. 20 т. 1 от Договора МВнР ще поиска консултации между Департамента по правосъдие на САЩ и Министерството на правосъдието на Република България.

Конкретното искане за екстрадиция на Андреев е постъпило във Върховната касационна прокуратура по линия на международното полицейско сътрудничество. МВнР припомня, че решението за екстрадиция е от компетенциите на Съдебната власт.

Тази сутрин Желяз Андреев разказа, че още преди година бивш колега му казал, че е прочел в български сайт, че срещу бившите им шефове и срещу него е образувано дело.

"Не е приятно да видите името си в сайта на правосъдното министерство на САЩ. Свързахме се с българските власти, с омбудсмана. От Външното министерство и от президентството ни отговориха, че не е постъпвало искане за екстрадиция", уточни той, от което стана ясно, че българските институции не са направили нищо до този момент.