В старта на строителните работи се включиха още кметът на Варна Кирил Йорданов и областният управител на Шумен Димитър Александров, съобщи Дарик радио. На церемонията не беше поканен кметът на Шумен Красимир Костов, който е от БСП.

Новата отсечка, която е с обща дължина 7,8 км ще бъде изградена за 14 месеца, като стойността на строителните работи е близо 38 000 000 лв. Участъкът от магистралата Белокопитово - Каспичан е проектиран така, че да може да се въвежда в експлоатация поетапно. Два ще са пътните възли на отсечката - един до с. Панайот Волов, свързващ и пътя към Силистра, и втори до с. Белокопитово, свързващ пътя от Търговище и този от Разград.

Още 267 км остават от „Хемус", с евросредства те ще струват 1,5 млрд. евро, като българската държава трябва да осигури 20% от средствата", каза Плевнелиев. Той обяви, че за периода 2014 - 2020 г. тоталният приоритет на България ще е именно тази магистрала.

„Милиард и половина евро струва „Хемус" и не случайно много са обещавали, а никой не я е правил, защото такива пари в държавата няма", заяви пък Бойко Борисов. Той обясни, че е направен важен пробив за осигуряване на средства за обекта. По думите му магистралата ще помогне за развитието на туризма в региона.

Премиерът каза още, че когато я има магистралата разстоянието Шумен-Варна няма да има значение.