"До май месец с ваксинирани 3 милиона души и оздравели, ще имаме колективен имунитет", заяви премиерът Бойко Борисов по време на живо включване във фейсбук.

"Очакваме до средата на юни да получим 2 700 000 ваксини от "Пфайзер", благодарение на ЕС и на това, че реагирахме навреме и твърдо", каза още Борисов. И добави: "Важно е да се знае какво сме договорили, за да не си приписват нашите заслуги".

"В петък предоговорихме през април, май, най-късно до средата на юни, да имаме 2,7 милиона ваксини от "Пфайзер"", съобщи министър-председателят.

"От ваксините на "Джонсън и Джонсън" имаме договорени 2 млн. дози, другата седмица идват. Още не са на пазара, но и за тях се говорят неприятни неща вече". Премиерът коментира, че цените на ваксините се вдигат със страшна сила. "Търговската война е факт. По думите на Борисов, ако преди цената на ваксината "Пфайзер" е била 12 евро, сега е поскъпнала на 15,5 евро. Сега се подписват договорите на ЕС за 2022-23 г. за 900 милиона ваксини, но вече на цена от 19,5 евро. Щом сега се правят договори за 22-23 г., колко ли щамове още ще се явят, коментира премиерът и пресметна, че те ще струват 18 млрд. евро. Затова, по думите му, финансистите в държавите на ЕС ще трябва да залагат в новите си бюджети много по-големи буфери за ваксини.