24-годишният Ангел Калеев дори заснел своето издевателство над 17-годишния Митко и го е качил в интернет.

Само за броени дни клипът е гледан над 100 000 пъти в социалните мрежи и предизвика вълна от възмущение, съобщиха Нова телевизия и bTV.
Боят станал на улицата в Овчеполци, когато Митко отивал да купи цигари.

Той ми вика: „Ти педал ли си?” Аз викам: „Не съм педал.” Ритна ме един-два-три пъти... След това вика: ”Ти можеш ли да се биеш?” Викам: „Мога да се бия, ама (...) избягвам.” Той вика: „Ами, аз ако те набия, какво ще направиш?” викам: „Нищо няма да направя. Какво мога да направя?” И той вика: „Ами, ако не те бия?!” „Ако ти не ме биеш, викам, и ако аз не те бия, значи равни сме.” И той вика: „А, значи, сме равни.?” След това той ме удари с юмрук през лицето”, разказа малтретираното момче.

След това Ангел удрял Митко и в корема.

17-годишният младеж и семейството му живеят в Овчеполци от няколко години. Митко от малък работи като ратай в местна кравеферма. Никой в селото не може да каже лоша дума за него – описват го като честен и добродушен. Митко е отгледан без баща и практически почти сам издържа своите по-малки братчета и сестричета.

Насилникът заявява, че не чувства вина за случилото се. Младият мъж казва, че е националист, горд е, че е българин и защитава държавата си от "циганския терор".

Цялата работа е такава, че както си вървя по пътя и той е пред мен, почнахме да си правим мохабет, такова… и той почна да ми иска пари назаем. 5 лева. Викам: „Добре, бе, ти като си ром, ще си просите цял живот, така ли?! Не искате да работите, не искате нищо?!” И той каза: „Ние сме равни. Българите и ромите сме равни.” И аз се издразних. Защото това е безобразие. Толкова време го търпим, че... независимо... как да го обясня...”, обяснява Калеев.

По случая има образувано досъдебно производство за причиняване на телесна повреда по хулигански подбуди на непълнолетно лице в Районна прокуратура-Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Наблюдаващ разследването е районният прокурор Георги Кацаров. По случая се извършват процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, назначена е съдебно-медицинска експертиза, която да установи вида и характера на телесните повреди и др.

Арест на Калеев

Около 11 часа днес служители от РУ-Пазарджик са задържали на територията на село Черногорово 24-годишния Ангел Калеев, съобщи говорителят на Областната дирекция на полицията Мирослав Стоянов.

Той уточни, че Калеев е приведен в ареста на полицейското управление.

Активисти от "Евророма" пък се заканват да сезират главния прокурор за боя.

Силен гняв и възмущение от това, че такива селски бабаити от това чувство на безнаказаност се чувстват недосегаеми! Защото знаят, че социалните мрежи и медии, когато малцинствата са мачкани, изведнъж тези хола стават национални герои! „Ето браво на тях!” Което е много криво разбрано. И не бих го толерирал. Ние затова от "Евророма" ще сезираме главния прокурор!”, категоричен е общинският съветник от Пазарджик Райко Живков.

„Митко ми каза, че кметът на селото и Ангел Калеев са ходили при него. Вчера говорих с него по телефона и най-много се натъжих, когато Митко ме попита дали е направил грешка като е казал, че са равни”, заяви пък лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев.

КЗД се самосезира

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) взе решение и се самосезира след доклад на зам.-председателя Баки Хюсеинов за видеоклипа, качен от Ангел Калеев в социалните мрежи.

От клипа се чуват репликите на Калеев: „Какво каза, че аз съм с тебе равен...? Аз циганин ли съм бе...? ... Ами ако реша да те утрепа, кво ше те права бе?! .... Лягай долу!”.

Вносителят на доклада Баки Хюсеинов счита този акт на насилие за явно подбуждане към дискриминация и тормоз по признак етническа принадлежност и е нарушение на Закона за защита от дискриминация.