Дори да няма сняг, първият български курорт Боровец е привлекателна дестинация особено за разходка през уикенда, както от София, така и от Пловдив, Кюстендил или Благоевград.

Историята започва преди 122 години, когато генерал Тантилов, по онова време още подполковник, построява вила в Чамкория - боровата гора под най-високите върхове на Рила. Мястото се харесва на голям любител на природата като княз Фердинанд, а след като и той съгражда своята резиденция Царска Бистрица, повечето богати и известни българи бързат да набавят места и да вдигнат къщи на това място.

За огромно съжаление днес старият център около големия фонтан, където допреди 25-30 години кипеше живот и повечето от някогашните едновековни сгради или са рухнали, или са пред рухване. Изключение правят къщи като тази на богаташите Чапрашикови, попаднала навремето в почивния комплекс на ЦК на БКП, както и възстановените от новите заможни българи.

Новият център на Боровец, който ще бъде подложен на цялостна реконструкция под генерален план, за който тече конкурс, се премести при хотел "Рила" още преди години. Там свършва една от основните писти на Боровец. Мястото е красиво и в бяла, но и в зелена пролетно - лятна премяна.

Хотелът - един от най-големите у нас, издържан в типичния за Боровец от соца алпийски стил, беше реновиран. Неговият бар на терасата и новият му ресторант привличат не само почиващите в курорта. Заради тях идват и специални гости от София и други градове, което търсят съвършената панорама, но са чували и за самите заведения и онова, което предлагат.

Нагоре по пътя след новия център, най-голямата забележителност на Боровец е Царска Бистрица. При соца - почивна станция на Съюза на българските писатели, дворец е силна дума за определяне на сградите. Ловна хижа или вила е далеч по-точна характеристика. Голяма част от публиката я познава от царската сватба през 2002 г., когато за да ожени своята единствена дъщеря Симеон II събра представители на световния елит, начело с испанската инфанта, принцове и принцеси от цяла Европа. Но друго е да се види на място, с хубавата гора наоколо, с романтиката и ретрото от времената на Фердинанд. Казват, че някои безценни предмети били изчезнали, докато родните писатели стопанисваха "творческия дом".

Царската ловна хижа съвсем в планината е "Саръгьол", която е запазена в автентичния си вид. От Боровец до там разходката е солидна - 5,6 км или малко повече от час, на 1946 м надморска височина или около 300 м над планинския курорт.

По-спокойна разходка може да се направи до някогашното Финландско селище - истински хит в началото и средата на 80-те години, което се намира вляво от пътя за Костенец - още едно интересно място за посещение през уикенда, особено неговите околности, но за него ще разказваме в друг наш разказ. Ако продължите по същото отклонение, ще стигнете до някога отделените сами насред природата 2 вили - едната на Съюза на артистите и на музикалните дейци, и другата - на Българското национално радио. Днес на мястото на част от гората и планинската местност са застроени ваканционни комплекси.