Трябва да има възмездие по случая с починалото 3-годишно дете, искам да се отстранят всички, замесени в смъртта му. Това заяви премиерът Бойко Борисов на откриването на редовното правителствено заседание, като се обърна към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Искам Ананиев да отстрани всички директори на болници и всички замесени в процеса със смъртта на 3-годишното дете. Говорете с прокуратурата да полазват Военномедицинска академиия за експертизите, трябва да има възмездие. Това бездушие. Разстроих се. От наша страна това, което трябва да се направи, ще се направи днес. Незабавно да се махат оттам, докато свършват проверките и се намерят виновните. Направихме детски отделения, толкова пари за здравеопазване се дават", добави още той.

Преди заседанието на кабинета, премиерът се е видял със Златина и Григор Петрови - родителите на малкия Александър, който почина в четвъртък след търсене на помощ в три болници - Университетската "Лозенец", Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев" и "Пирогов".

Министър Ананиев разпореди проверки в лечебните заведения, които трябва да бъдат извършени от Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Официалните резултати се очакват днес, а вчера по непотвърдени данни от аутопсията момченцето е починало от двустранна хеморагична пневмония. 

По-рано днес бившият здравен министър д-р Петър Москов коментира пред bTV, че причина за смъртта на 3-годишното дете е системният проблем в системата на здравеопазването.

"Когато преди две години, в качеството си на здравен министър, защитавах и внасях закони, които гласяха, че трябва да има комплексност на лечението - ако една болница претендира да ви лекува, тя трябва да ви лекува за всичко и има договор с касата. Тогава телевизионните студия се пълниха с всякакви мушмуроци, които обясняваха, че това било администриране, било лошо...", каза Москов.

Според него проблемът е в системата и на политическата воля, а не в конкретната болница и в лекарите.