Традиционната неделна инспекция на премиера Бойко Борисов този път не беше на някоя пътна отсечка или в предприятие, а в спешната болница "Пирогов" в София. Той беше придружен от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и двамата бяха посрещнати от директора на здравното заведение проф. Асен Балтов.

Видео от посещението беше публикувано в профила на премиера във Фейсбук. Той инспектира ремонти на част от сградите в двора на болницата, кърмаческото отделение и осигурена нова апаратура.

Снимка: БТА

"На година през детското отделение преминават 40 хиляди деца, от които 10 хиляди остават на лечение", каза Балтов, който показа на премиера как стаите са изрисувани с динозаври, за да се чувстват по-уютно малките пациенти.

Директорът уточни, че 720 хиляди лева са усвоени за ремонт и апаратура в детското отделение.

Снимка: Министерски съвет

Вижте още снимки >>

"Приключва цялата енергийна ефективност на пет сгради. Имаме изцяло обновяване на външния им вид, смяна на дограмата, отопление, осветление. Разполагаме и с най-съвременна апаратура", изтъкна Балтов.

Борисов попита риторично защо досега никой не е направил този ремонт, при положение, че "Пирогов" го има от години. На това проф. Балтов отговори, че със сигурност има виновни. Премиерът обаче коментира, че те никога няма да си признаят.

"Ремонтираното отделение по педиатрия в "Пирогов" разполага с модерна апаратура и условия, които могат да гарантират максимално добра грижа за децата. В сектора има видеонаблюдение, детска кухня и бърза връзка със спешното отделение.

В края на миналата година отпуснахме близо 15 млн. лв. на болницата, с които ще бъде завършен пълният цикъл на модернизиране на "Пирогов". Ще бъдат обновени мултифункционалното спешно отделениe, 7 клиники и 17 операционни зали", написа след посещението премиерът в социалната мрежа.