Премиерът Бойко Борисов е приел поканата да гостува в "Шоуто на Слави" през следващата седмица. Източници на Dir.bg потвърдиха преди минути новината със 100-процентова сигурност. Премиерът ще гостува следващата сряда - 21 ноември. След него - в четвъртък, в тв предаването на Слави Трифонов ще бъде и главният прокурор Сотир Цацаров.

Участие е потвърдила и омбудсманът Мая Манолова, която се очаква да бъде гост в петък (23 ноември). Все още се уточнява участието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева точно в кой ден на седмицата ще се случи. Предполага се, че това ще стане в началото на следващата седмица. Засега обаче няма отговор на поканата на шоумена от президента Румен Радев, който не планирал подобно участие.

Снощи Слави Трифонов отправи покани за гостуване в шоуто към председателя на парламента - Цвета Караянчева, президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и омбудсмана Мая Манолова.

"Уважаеми зрители, гледам, че нещата в държавата са доста интересни, различни, специални, непредвидими. Някак си много хора изведнъж започнаха да търсят и правата си, и достойнството си. Което, разбира се, е много хубаво. Защото, според мен, това е единственият начин да бъдем общество и общност, а не електорат и тълпа.

Чувам и виждам, че много хора искат смяна на системата. Само искам да ви припомня, уважаеми зрители, вярвам, че вие не сте забравили, но преди 2 години аз и моите колеги създадохме Инициативен комитет, чрез който инициирахме референдум, на който искахме да ви попитаме дали искате смяна на системата от пропорционална - на мажоритарна. След огромни перипетии, събиране на подписи, намеса на тогавашния президент и Конституционния съд, който по желание и нареждане на политическата класа - въпреки че би следвало да е независим - Конституционният съд направи така, че отпаднаха три от въпросите. Но останалите 3, един от които беше за смяна на системата, бяха подложени на референдум. Референдумът се състоя, гласуваха 3 милиона и половина българи, от които над 2 милиона и половина гласуваха "за" промяна на системата. Политическата класа обаче пренебрегна факта, че толкова много хора са гласували и опирайки се на закон, измислен от самата политическа класа, всъщност пренебрегна референдума. Продължавам да ви припомням, че аз и моите колеги направихме всичко по закон, включително като граждани имахме право да протестираме и протестирахме пред парламента.

Е, тогава ситуацията беше по-различна от сега. Освен мен, на стол, и моите колеги, имаше още стотина души. Не искам да кажа, че това ме е обезкуражило. Такава беше реалността. Сега обаче е по-различно. Защо е така, както и на още много други въпроси, аз не мога сам да си отговоря. Затова ще направя следното: тъй като ситуацията е специална и наистина има нужда от отговори на много въпроси, следващата седмица ще поканя следните личности, за да ги питам и аз, а и вие, какво се случва и какво ще правим. В понеделник каня в моето студио председателя на парламента - Цвета Караянчева. Във вторник да заповяда господин Президентът - Румен Радев. В сряда е добре дошъл да отговаря на въпроси министър-председателят Бойко Борисов. В четвъртък очаквам да се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров. А в петък за мен ще бъде чест да проведа разговор с омбудсмана на държавата Мая Манолова. Ще изпратя официални покани, както е по протокол, до всеки един от личностите, които каня.

Като казвам, че ще може да ги попитате и вие, имах предвид точно това. И затова може да изпращате вашите въпроси към председателя на парламента, президента, министър-председателя, главния прокурор и омбудсмана на следния адрес: pitai.slavishow.com

Уважаеми зрители, аз не знам дали те ще дойдат. Надявам се всички да дойдат. Аз съм телевизионен водещ, каня ги в телевизионно шоу, искам да ги питам, вие да ги питате. Защо пък да не дойдат. Но и вие ще имате право да питате, и аз ще имам право да питам, защото сме техни работодатели. И така - ще видим какво ще стане следващата седмица", заяви Слави Трифонов по време на вчерашното си предаване.