Основателят на платформата за онлайн търговия "Алибаба" Джак Ма не се е появявал публично от близо два месеца. Той не е участвал и във финалния епизод на шоуто си за търсене на бизнес таланти, съобщава БНТ.

Пред Файненшъл Таймс говорител на компанията обясни отсъствието на Джак Ма с натоварения му график. В социалните мрежи по света се появиха много спекулации.

В края на октомври един от най-богатите китайци остро разкритикува финансовата регулаторна система на Китай, като я сравни с управлението на заложна къща.

Няколко седмици по-късно Джак Ма загуби над 11 милиарда долара от личното си богатство и от първо отиде на трето място в класацията на китайските милиардери.

Ма доскоро беше най-богатият човек в Китай с богатство, оценявано на над 60 милиарда долара. Случващото се около компаниите му през последните месеци обаче доведе до спад и в момента със своите около 50,6 милиарда той се нарежда на четвърто място по богатство в страната според индекса на "Блумбърг".

Магнатът на електронна търговия е роден на 10 септември 64 г., в град Ханджоу като Ма Юн. Родителите му са музиканти. Отрано учи английски и за да го усъвършенства става безплатен гид на чужденци. Наречен е Джак от момиче, което трудно произнася името му.

"Животът е като кутия с шоколадови бонбони. Никога не знаеш какъв ще избереш", казва Джак, който няколко пъти се проваля на гимназиални и кандидат-студентски изпити. Получава 10 отказа от университета в Харвард. Още по-фрапиращ е фактът, че верига за бързо хранене наема 23-има души от общо 24 кандидати, а отхвърленият е Джак. Отказва обаче да свикне и успява да завърши университета в Ханджоу и става преподавател по английски. Печели само по 12 долара на месец.

През 95-та замивана за Америка като преводач на търговска делегация и там открива компютрите. Търси, но не открива информация за Китай в интернет и решава да основе своя интернет компания, с която да запълни пролуката.

Събира стартов капитал от 2 хиляди долара и започва да създава уеб сайтове. Печалбата е 800 000 долара само за три години.

"Ние изобретихме компютъра, но не съм виждал компютър да е създал човешко същество", казва Джак, който очевидно вярва в човешкия потенциал.

Така през 99-та решава със 17 приятели да основе Алибаба, проектирана като площадка за търговия на малки и средни предприятие.Влага 60 000 долара.Името е избрано заради лесното произнасяне и асоциацията със съкровища.Офисът е в жилището на Джак.

"През първите три години нямахме никакви приходи. Спомням си как няколко пъти щях да плащам в ресторанта и собственикът ми казваше, че вече е платено.Имаше и бележка на която пишеше: "Г-н Ма, аз съм ваш клиент в Алибаба.Спечелих много,но знам, че с вас не е така, затова платих сметката"."

След 2002-ра обаче компанията започва да расте с бързи темпове. По-точно фирмата разработва продукт, който улеснява он лайн връзката между китайски износители и американски купувачи.

Наричам Алибаба "Хиляда и една грешки", казва основателят й. Жени се за своя колежка от студентските години, имат син и дъщеря.

"Трябва да се учите от конкурента си,не да го копирате", казва за съперниците предприемачът.

В труден момент получава подкрепата на основателя на Яху Джери Янг, който инвестира в Алибаба един милиард долара.Впоследствие компанията привлича 25 милиарда долара като става най-успешното първично публично предлагане на акции в историята на Съединените щати.

10 години след създаването на Алибаба Джак Ма е сред най-влиятелните хора на планетата.

Чете лекции, участва в икономически форуми, обича да медитира и да играе покер. Участва във филм за кунг фу,а компанията е партньор на Международния олмипийски комитет и ще помага за организирането на на олмипийските игри в интернет пространството. Сделката е в сила до 2028-ма.

След като се оттегля от поста президент на Алибаба Джак Ма стана председател на Китайския съвет за защита на природата, но остава член на органа, който номинира по-голямата част от съвета на директорите на Алибаба.

Благотворителната фондация Джак Ма е създадена през 2014 та и досега е раздала или обещала най-малко 300 милона долара, пише БНТ.