Специализираната болница за рехабилитация в Котел престава да работи от утре, 1 юни. Това гласи съобщение публикувано на сайта на лечебното заведение, а обяснението е, че няма персонал. 

"От 1 юни 2023 г. "СБР-Котел" ЕООД временно преустановява приема на пациенти, поради невъзможност за предоставяне на медицинските услуги във връзка с напускане на работници и служители", гласи съобщението.

По-рано Общинският съвет в Котел прие декларация срещу закриването на болницата и поиска от принципала - Министерство на здравеопазването връщането на персонала в нея. Председателят на Общинския съвет Христина Чолакова обяви пред БНР, че специалистите са напуснали, заради неизплатени заплати. 

"Настояваме Министерство на здравеопазването да намери механизми, да намери юридическата формула, по която да заплати дължимите към работещите в това лечебно заведение трудови възнаграждения".

Призивът на местния парламент към Министерство на здравеопазването е медиците да бъдат върнати на работа, защото в противен случай болницата няма да може да функционира. 

"За това един от апелите ни към министъра на здравеопазването е да се влезе в контакт с бившите работещи, за да могат те да бъдат убедени или мотивирани по-скоро, да бъдат върнати на работа", каза Христина Чолакова. 

Тя каза още, че народните представители от областта ще бъдат информирани с цел проблемът да бъде поставен и от парламентарната трибуна. Телефоните на болницата и днес не отговарят на позвъняванията.