Управителят на МБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Иван Иванов дипозира оставка в общинския съвет в Горна Оряховица, съобщи местният сайт borbabg.

Поводът медикът сам да пожелае да се раздели с поста си е безпрецедентно голямото обезщетение от 450 000 лв., което са поискали близките на разкъсаната от кучета на път за работа санитарка Мирослава в Долна Оряховица. Ръководителят на лечебницата не е съгласен с обвиненията на местни парламентаристи, че има вина за случая и с доброволното си напускане понася своята отговорност.

Случаят бе определен от НОИ като трудова злополука, а критиките към д-р Иванов бяха, че не е обжалвал решението на осигурителното ведомство и по този начин не успял да избегне паричните претенция на опечалените наследници на жената. Изплащането на толкова голямо сума на близките ще нанесе огромен финансов удар върху клиниката, която е изцяло общинска собственост.

Оставката на управителя на МБАЛ в железничарския град ще се разглежда на предстоящото заседание на местния парламент през юли.

Още в същия ден, в който д-р Иванов подаде молба за освобождаване от длъжността, групата на "БСП за България" излезе с декларация в негова защита. "Категорични сме, че не трябва, заради политически натиск от определени общински съветници, болницата да бъде обезглавена. Опасяваме се, че напускането на д-р Иванов ще се отрази негативно и на служителите на болницата, защото неговата оставка ще бъде последвана от оставките на други негови колеги, в т.ч. и началници на отделения. Всичко това със сигурност ще доведе до трусове в управлението на лечебното заведение и до кадрова криза, която ще постави на карта бъдещето на лечебното заведение и медицинското обслужване на нашите съграждани и хората от съседните общини - Лясковец, Стражица, Елена и Златарица", гласи част от становището им по казуса.

Те припомниха, че под ръководството на медика клиниката значително е подобрила своето финансово състояние и технологично обезпечение, както и е преодоляна липсата на здравни специалисти и лекари.

"По време на пандемията от COVID 19 д-р Иван Иванов и неговият екип направиха необходимата организация МБАЛ "Св. Иван Рилски" да работи пълноценно в условията на извънредна ситуация", допълват червените общински съветници.

Д-р Иванов е начело на горнооряховската болница от 2016 г. До края на настоящия му мандат като управител остават 2 години.