Това може да увреди имунната система и да предразположи към болести и ранна смърт, твърдят учени от университета на Абърдийн пред вестник "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Учени от университета на Кембридж установиха, че една четвърт от човешките гени имат сезонни вариации. Те могат да бъдат потиснати от парното отопление и изкуственото осветление. Според учените това поставя хората на риск от болести.

Сезонните вариации означават например, че през зимата се включват гени, които помагат на тялото да се бори с инфекции. Те се изключват през по-топлите месеци, когато рискът от зараза намалява.

Учените се опасяват, че възможността да затопляме домовете си и да живеем на приятна температура целогодишно, както и да се радваме на силна светлина до късно вечер, може да обърква сезонните гени, защото телата ни си мислят, че е вечно лято.

През септември университетите на Манчестър и Единбург публикуваха изследване, според което хипофизата в основата на мозъка реагира различно в зависимост от наличната светлина и така осигурява вътрешен генен календар за бозайниците.

Дейността на тези "календарни клетки" се променя драматично през годината, като през зимата и лятото се произвеждат различни протеини.

Учените от университета на Кембридж са убеди, че гените все още се активират сезонно, въпреки модерния начин на живот, но това също може да създава проблеми.

Когато винаги ни е топло и сухо, имунната система вече не е така необходима и това може да предизвика или влоши автоимунни заболявания като артрит, при които тялото атакува себе си.

При прасторическите хора сезонните промени във възпалението са можели да помогнат срещу инфекциите. Увеличаването на възпалението сега може да е рисков фактор за болести на съвременния живот.