В ерата на технологиите онова, за което преди няколко години сме говорили като за фантастика, днес е опция, без която вече трудно си представяме живота, работата, ежедневието. Така стана и с 5G. Докоснал се веднъж до скоростта на подобна мрежа, всеки, който иска да излъчва на живо, да провежда онлайн конференции, да развива бизнес без да прави компромиси със свързаността, едва ли би помислил за връщане назад. Отскоро знаем, че 5G ULTRA е най-бързата мрежа у нас, след като от "Активни потребители" провериха в 9 града, в 27 различни точки, на какво могат да разчитат потребителите.

Как обаче е установено това? За кого и за какво са важни тези скорости и какво трябва да знаем за бъдещето на 5G, а също и как да си изберем план, ако все още не сме се възползвали от безкомпромисната скорост на тази мрежа? Попитахме лично председателя на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.

Как решихте да направите изследването за скоростта на 5G при различните оператори? За кого и за какво е важна тя?

Вече почти всяка година имаме поне по едно изследване на тема телекоми. Тъй като 5G е много актуално като нещо ново, решихме да го изпитаме и да видим дали и как работи . Преди година такъв тест щеше да бъде невъзможен, а след една година вероятно няма да е толкова актуален вече. Затова решихме да го направим сега, а и самият тест е възможен и достъпен. Когато има интересна и актуална тема и има практически средства за нейното изпитване, това ни е основна задача - да изпитваме стоки и услуги и да информираме потребителите.

Има ли значение мястото или градът, от които се измерва скоростта?

Със сигурност има значение. Ние сме обхванали най-големите градове плюс два по-малки, които са от курортен тип. Това са Хисаря и Банско. Мрежата няма покритие още в цялата страна. Като нова технология тя тръгва първо в големите градове и ние искахме да видим как работи именно там. В голяма степен изследването е представително с това, че сме обхванали девет големи градове, където и живеят най-много хора.

Как се случва самото измерване?

Много лесно. Всеки, който желае, може да го повтори. Използвахме телефон с 5G. Тук трябва да отворя една скоба и да кажа на хората, които не знаят - за да ползват 5G, телефонът трябва да е относително нов, с 5G функционалност и също така в тарифния план трябва да има включен 5G, иначе не може да се ползва с тази мрежа. Например моят телефон е на три години и все още не мога да ползвам 5G.

Та, измерването се случва с телефон, с инсталирано приложение SpeedTest на Ookla за измерване, то е много популярно в целия свят, и с три SIM карти на различните оператори. Посетихме по три централни локации в големите градове, задължително един транспортен хъб като гара или автогара, някакво централно място като площад или парк, въпросът е да има струпване на хора. Не сме правили тестове на закрито, например в някой мол, защото на този етап искаме да видим как работи на открито. Знаете, че сградите по принцип ограничават вълните и всяка сграда може да има специфики, тоест навсякъде може да е различно.

Кои са най-непосредствените ползи, които потребителите в България усещат от широкото въвеждане на 5G технологиите?

Все още сравнително малко хора усещат непосредствено ползата. Ако, например, сте телевизионен оператор и трябва да отразите някакво масово събитие и да предавате на живо, със сигурност ще сте много доволен, защото връзката ви ще бъде много добра. Но ако си проверявате Facebook в метрото, няма да усетите почти никаква разлика. Просто скоростта на 5G е толкова висока, че настоящите приложения не могат да се възползват от нея, защото се нуждаят от много по-малка скорост. За сметка на това, тази висока скорост дава огромна перспектива за развитие - да речем за стриймване на видео с висока резолюция на живо, интернет на нещата, свързаните стоки, изкуствения интелект, облачни услуги, дори и такива специфични неща като хирургия от разстояние, които започват да навлизат. Тоест, първо е свързаността и след това много разработчици ще започнат да се възползват от нея, такива, които досега не са правили продукти за нас - крайните потребители, просто защото е нямало да работят добре заради по-бавна връзка. Сега ще започнат да ги развиват. Година след година ще усещаме все по-силно ползите.

Това ми беше и следващия въпрос - в сферата на фантастиката ли са неща като свързаност във високоскоростни влакове, в самолети, холограмна телевизия, умни градове? Или сме на крачка от тях?

Някои от тях вече са реалност и се случват в отделни държави по света. Ние може да не ги усещаме пряко в телефона си, но те се случват. Кога ще имаме пълна свързаност във влакове и самолети, е рано да се каже, но ако се върнем назад във времето, си спомняте колко изумени бяхме, че в метрото се прокара интернет. В началото ни се струваше като фантастика, но сега го приемаме като даденост. Дори в тунела на магистралата разговорът в наши дни не прекъсва. Вероятно е въпрос на много малко време това да стане реалност. Важното е, че има технологичната предпоставка. Това е първото условие, оттам нататък всички тези перспективи ще се развият неочаквано бързо.

Как да се ориентирам за какво да следя, когато избирам 5G услуга, ако съм обикновен потребител, и ако съм бизнес?

На първо място трябва да имате телефон, който има 5G възможности, договор с включен 5G и след това внимателно да се провери покритието. Всеки от операторите има карта с покритието си и тя показва в кои градове има функционираща мрежа и в кои населени места все още не. Разбира се, би било необмислено човек да живее в населено място, което още няма такава свързаност и да иска да ползва услугата, тоест да направи инвестиция за телефон и договор и след това да остане разочарован. Тук е в сила старото правило за питането - самите оператори и техните служители могат да информират адекватно хора, които се интересуват.