Ръководството на Българския лекарски съюз /БЛС/, заедно с лекари специализанти и завършващи студенти по медицина представиха пред заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева своите предложения, свързани с промени в наредбата за специализация, съобщиха от съсловната организация.

Лекарите не са съгласни с предвижданите промени, според които специализиращите на държавна издръжка да бъдат служебно разпределяни след приключването на специализацията в посочени от Министерството на здравеопазването /МЗ/ лечебни заведения. В предложените от МЗ промени се предвижда, че ако специализантът не изпълни задължението си, трябва да връща заплатите, получените по време на специализацията.

По време на срещата лекарите са предложили да отпадне служебното разпределение, а вместо него МЗ да обяви къде в страната и за кои специалности има недостиг на кадри и всеки специализант да може да избира дали и с коя болница да сключи договор. Целта е специализантите, кандидатстващи за финансираните от МЗ специалности, да знаят предварително къде и при какви условия ще работят след като завършат обучението си.

Лекарите настояват да бъде запазен съществуващият механизъм за специализация - разкриване на места за специализанти от лечебните заведения. Всяка болница да има възможност да обяви конкурс за специализанти и да наеме на трудов договор необходимия брой млади лекари по съответните специалности, предлагат още лекарите.

Според медиците трябва да има прозрачни конкурси за назначаване на специализанти, както и унифициране на критериите в конкурсите и на документите за кандидатстване.

Заместник-министър Жени Начева е поела ангажимент да представи предложенията пред министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Начева е обяснила, че новата наредба и към този момент не предвижда служебно разпределение в конкретни лечебни заведения и вероятно има недостатъчно ясно формулиран нормативен текст, допълниха още от БЛС.

Начева е уверила, че правото на свободен избор къде да специализират младите лекари няма да бъде засегнато.