За масово въвеждане на еднодневните хоспитализации и за 25% увеличение на цените на клиничните пътеки настояват от Българския лекарски съюз.

"Един от примерите за по-ефективно използване на средствата за болнично лечение е масово въвеждане на еднодневната хоспитализация за пациенти. Знаем, че за щастие 80% от заболяванията не се нуждаят от пролежавания, достатъчно е да се извърши процедурата или изследването и целта се постига в един ден. Това е правилният път - висококвалифицирана помощ в рамките на един ден", каза  председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по БНТ.

Маджаров обясни, че през тази година през бюджета на НЗОК в болнична помощ ще бъдат изплатени повече в сравнение с 2023 г. 460 млн. лева по бюджет и още 168 млн. лева към края на годината, които им се полагат от резерва на касата. Въпросът е как тези пари ще достигнат до болниците, дали през повече пациенти или през повишение на цените. Предвиденият ръст на парите за болниците през тази година е 14%. Според БЛС с по-ефективно използване на средствата, каквото е предложението им за увеличаване на еднодневните хоспитализации, може да се постигне 25% средно увеличаване на цените на клиничните пътеки.

Болниците в страната са в различно финансово състояние, но "общата картинка е трагична от гледна точка на заплащането на труда на медицинските специалисти - лекари и сестри". "Имаме трагичен проблем със специалистите по здравни грижи", категоричен бе Маджаров

Иначе болниците са били на сравнително добро на оборудване.  Най-голямото доплащане в България било за лекарства.

Спешните отделения не трябва да се превръщат в портал на здравно неосигурените, смята още шефът на БЛС. В другите държави за тях се грижат социалните служби.