Почти сто двойки от община Казанлък, които отбелязват своята Златна сватба през 2022 година, участваха в общ ритуал по сключване на граждански брак, изпълнен от кмета на града Галина Стоянова. Инициативата се организира по нейна идея за шеста поредна година.

Двойките подновиха своите брачни обещания, а в програмата на празничната вечер бяха пресъздадени всички ритуали от сватбения ден - първата целувка, първата брачна наздравица и първия брачен танц, чупене на питка, сватбено хоро и разрязване на торта, а младоженците получиха от кмета и своите удостоверения за Златна сватба. 

По традиция, Галина Стоянова разказа притча как младоженците трябва да бият камбаната заедно, а не поотделно, за да бъде оповестено на техните съграждани с камбанения звън за новата двойка в населеното място.

За да бъдат поканени да отбележат своите златни времена, екипът на кмета е издирил близо 200 мъже и жени измежду 480, регистрирани в ГРАО, че са встъпили в брак през 1972 г. в Казанлък.

В празничната програма взеха участие клуб по спортни танци "Роза" с ръководители Ваня и Петър Радеви и фолклорен танцов ансамбъл "Арсенал" с ръководител Христо Стоянов, а музикални поздрави към младоженците отправи Рени Петрова от Школа по пиано и поп пеене "Орфей" към Народно читалище "Искра - 2000" с музикален педагог Мариана Мъгева.

Някои от двойките споделиха за БТА в какво се крие тайната за 50 години съвместен живот. Почти всички бяха единодушни, че това са любовта, търпението и доверието. Според някои най-важни са компромисите, а според други - любовта прераства в обич и уважение и това създава дългогодишното семейно щастие. Според "младоженците" любовта след толкова години не угасва, а се засилва, а здравото семейство се гради на взаимност и разбирателство.

За 50 години Янка и Петко Петкови никога не са се разделяли. Бракът им се крепи на доверието и нямат лоши спомени. "Щом сме стигнали до 50 години, няма нищо отрицателно", каза съпругът и допълни, че понякога е по-добре да замълчиш, защото мълчанието е злато. Според Янка Петкова в живота всичко хубаво и лошо минава, но най-важното е да мине мирно.

"Мъжът е главата, а жената е вратът", коментира тя и допълни, че винаги жената прави първата стъпка, както е било и при тях. Вечер двамата си казват "лека нощ", а сутрин си пожелават още дълги години да са здрави и да са заедно. Съветът им към младите е, че най-важното в живота е да се правят компромиси.