На 68-годишна възраст внезапно почина Иван Нейков, бивш министър на труда и социалната политика, юрист и специалист по трудово право. Това съобщи в профила си във Фейсбук икономистът и дългогодишен синдикалист Мика Зайкова. 

"Скъпи приятели с болка на сърцето ви съобщавам, че е починал Иван Нейков. България загуби голям експерт, а аз скъп приятел. Поклон пред светлата му памет. Няма да те забравим! Почивай в мир скъпи приятелю!", написа тя.

Иван Нейков е роден на 17 април 1955 г. в Хасково. Завършва право в Софийския университет и до 1990 г. е инспектор-юрист в Главната инспекция по труда.

Между 1990 и 1997 г. Нейков е последователно завеждащ правен отдел в КНСБ и в същото време заместник-председател на синдиката. През 1997 г. е назначен за министър на труда и социалните грижи в служебния кабинет на Стефан Софиянски. Остава начело на министерството, вече преименувано на Министерство на труда и социалната политика, и в последвалото правителство на Иван Костов. През този период е ръководител на работната група по провеждане на пенсионната реформа и разработването на Кодекса по задължително обществено осигуряване. По това време българската пенсионна система преминава към т.нар. тристълбов модел - солидарен стълб, личен принос и доброволно осигуряване. Ръководи хармонизирането на българското трудово и социално законодателство със стандартите на Европейския съюз.

Иван Нейков бе адвокат в Софийската адвокатска колегия.

Преподавател по трудово право и социално осигуряване в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и в Нов български университет.

Нейков създаде и Балкански институт по труда и социалната политика, чийто председател остана до края на живота си. Беше и общински съветник от СДС в Столичния общински съвет (СОС).