Приключи протестът на представители на ресторантьори, превозвачи и на туристическия бранш в София срещу ограничителните мерки, въведени със заповед на здравния министър заради пандемията. Според представителите на бизнеса и на работниците в тези сектори така се ограничава правото им на работа, а мерки от държавата в тяхна подкрепа липсват.

Организаторите на протеста предупредиха, че ако не бъдат чути исканията им за отпадане на ограничителната заповед на здравния министър и за компенсации, на 28 септември се очаква блокада на страната, като се предвижда да бъдат затворени основни пътни артерии и подходи към граничните пунктове.

Утре протести ще има в различни градове, сред които Монтана и Кърджали.

Днесе протестиращите се събраха пред сградата на Народното събрание, където таксита и коли на вериги ресторанти блокираха движението по бул. "Цар Освободител". При протестиращите излязоха депутатите Тошко Йорданов, Мая Манолова, Николина Ангелкова. Оратор ги призова да се върнат в сградата на Народното събрание и да се заемат със същинската си дейност. "Ние сме браншови организации, нямаме нищо общо с тези 240 души вътре", коментира пред журналисти Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. Той допълни, че работата на депутатите е да са в парламента и да правят и приемат закони, а не в работно време да се смесват с протестиращите. Тошко Йорданов и Мая Манолова обясниха пред журналисти присъствието си на протеста с това, че искат да чуят исканията на хората. Ангелкова се обяви в подкрепа на протеста, като заяви пред медиите, че е важно да има адекватни мерки в подкрепа на затворените бизнеси, които да достигат до хората.

Снимка: "Булфото"

Пред журналисти Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, коментира, че протестиращите от този бранш настояват при налагането на ограничителни мерки да има адекватни икономически мерки и подпомагане заради кризата, което, по думите й, през последните месеци е спряло. Тя изтъкна, че с промяната на мярката "60 на 40" много малко фирми могат да се възползват от нея. "Мярката "290 лева" за подпомагане на автобусния транспорт, товарните превози, ресторантьорите, туроператорите, хотелиерите също беше преустановена след 31 май и в момента ние нямаме адекватно подпомагане", каза Милтенова и допълни, че на фона на това се налагат допълнителни ограничителни мерки. Тя изтъкна, че автобусният транспорт е сред най-пострадалите, защото при липса на пътници само генерира преки и косвени разходи. Очакваме актуализация на бюджета, където има специално предложение за автобусните превозвачи да се увеличи субсидията с 15 млн. лева, съответно да се отделят 40 млн.лева за подпомагане за средства за ликвидност, допълни Милтенова.

Снимка: "Булфото"

По-късно протестиращите преминаха в шествие по бул. "Цар Освободител" до Министерския съвет и след това продължиха до сградата на Министерството на здравеопазването. Тук протестиращите поискаха оставката на здравния министър. Блокирано беше движението по булевардите "Мария Луиза" и "Александър Стамболийски", а духовият оркестър "Гъмза мания" подкрепи протестиращите с изпълнение на вариация на тема "Оставка".

Снимка: "Булфото"

След това протестното шествие се насочи отново към Министерския съвет, където за пореден път хората поискаха оставката на здравния министър и продължи към сградата на КЕВР. Протестиращите питаха защо имаме най-скъпия ток в Европа. Около 17.00 часа беше обявен край на протеста.

Снимка: БТА