Представители на бизнеса, пострадал от новите ограничителни мерки, блокираха кръстовището на "Орлов мост" в София. Те се събраха на национален протест срещу неадекватните мерки на служебното правителство срещу COVID-19.

Вижте снимки

Протестът се организира от Алианса на туристическата индустрия в България, Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската асоциация здраве и фитнес и други организации.

След това те се насочиха към Министерството на здравеопазването, където поискаха оставката на здравния министър. Протестното шествие премина по бул. "Цар Освободител", като хората блокираха за кратко възлови столични кръстовища. Те се спряха пред сградите на Народното събрание и президентството, за да изразят недоволството си, както и пред Министерския съвет, където скандираха "Оставка!".

Според представителите на бизнеса сегашната система за прилагане на "зелените" сертификати е дискриминационна, не решава проблемите на здравната криза, а задълбочава икономическата и е предпоставка за фалити.

Над 80 на сто спад на оборотите в заведенията се наблюдава през първите два дни, след като "зеленият сертификат" стана задължителен за посещение на местата за хранене и развлечения, съобщиха тези дни от протестиращите организации

Заместник-председателят на БХРА Атанас Димитров заяви пред журналисти, че браншът е на колене.

"Никога не съм виждал толкова много празни заведения, работещите са в паника и не знаят накъде да поемат. Заведения, които са правили по четири-пет хиляди лева оборот на ден от обедни менюта, сега имат по сто-сто и петдесет лева на ден, държавата ни постави в абсолютна несигурност", заяви той.

"В момента сме в ситуация на пълен локдаун, но преди имахме помощ от държавата, а сега не", казват протестиращите

Снимка: Bulphoto

Димитров напомни, че от бранша са предложили при прилагане на "зеления сертификат" да се въведе стимулираща мярка "60 на 40" без оглед спада на оборота и стъпаловидна - от десет до пет процента компенсация от оборотите, за да се покрият присъщите разходи, които вече са 300 процента заради повишаването на цените на тока. Обект, който е плащал 1500 лева, вече плаща около 5000 лева, допълни Димитров.

Той подчерта, че браншът е за здравния сертификат, но е против начина на въвеждането му - "от днес за утре", без адаптационен период и без да е за всички обществени места на закрито. Другото искане на бранша е за признаване на тестовете за антитела, както това е станало в Австрия.

Искаме нашите клиенти да не бъдат плашени с глоба, ако нямат зелен сертификат, казват от бранша

Снимка: Bulphoto

Повече от час бе блокиран пътят Перник - София

Представители на туристическия и ресторантьорския бизнес от община Перник, заедно със собственици на фитнес зали, блокираха малко след 15 ч. движението по пътя Перник - София, като спряха движението на светофара при село Драгичево за 1 час и 40 минути. Недоволните нямаха разрешение за блокада на пътя, разрешено им бе да протестират в центъра на село Драгичево. Те обаче не спазиха нареждането.

Протестиращи затвориха пътя Перник-София при Драгичево

Снимка: БТА

Протестиращите заявиха, че браншът им е подложен на дискриминация и настояха зеленият сертификат да важи за всички, включително работещите в държавните и общински администрации.

Според недоволните зеленият сертификат допълнително утежнява финансовото състояние на бизнеса им, който, според тях, заради скъпия ток и липсата на хора е застрашен от фалит. Протестиращите настояха и в зелените сертификати да се признаят наличните антитела, като посочиха като пример Австрия.

Заради протеста се образуваха дълги колони от автомобили в двете посоки.

Пътят Перник-София бе блокиран близо два часа

Снимка: БТА

Протестно шествие премина и през възлови улици в Търговище. Представителите на различни професионални сдружения в сферата на туризма и ресторантьорството се събраха в центъра и поеха към сградата на Регионалната здравна инспекция в областния град.

"Протестираме, защото в момента Министерството на здравеопазването ни отнема правото на труд. Ние не можем да работим, а и държавата не ни компенсира. Това означава, че служителите ни остават без работа. Повечето от тях не искат да живеят в несигурност, търсят си работа в други отрасли, където няма да остават без доходи", каза Елена Ненкова - организатор на протеста и собственик на заведение.

Протестиращите в Търговище

Снимка: БТА

Според протестиращите, които категорично заявиха, че не са против ваксините, целта е да се приеме тестът за антитела като сертификат, за да може хората да се движат свободно. Настояват още бързият тест да бъде достъпен и безплатен за всеки. "Ако ще има зелен сертификат - нека да е за всички, а да не сме ощетени хората от ресторантьорския бизнес", заявяват протестиращите.

По думите Ненкова, бизнесът е обречен на фалит и ако не бъдат чути, ще продължат протестните действия. Тя обяви, че в Търговище вече има заведения, които не работят, докато не се изясни ситуацията.

В Търговище вече има заведения, които не работят, докато не се изясни ситуацията

Снимка: БТА

Пинк Флойд огласяше протеста във Варна

Стотици варненци излязоха на протест и се събраха пред сградата на общината, след което тръгнаха на шествие по главните улици на града. Недоволните скандираха "Долу мерките", а музиката от "Стената" на Пинк Флойд огласяше протеста.

Пинк Флойд звучеше на протеста във Варна

Снимка: БТА

Бизнесът не иска локдаун, заяви пред множеството зам.-председателят на Сдружението на заведенията в България Марин Сотиров. Той допълни, че единственият вариант заведенията да работят е зеленият сертификат, но той трябва да бъде променен. По думите му в днешния протест се включват представители на над 400 заведения в града, което е повече от 80 на сто от този бизнес във Варна.

За всички е ясно, че за съжаление без зелен сертификат бизнесът отново ще влезе в локдаун, а това искаме да го избегнем, посочи той.

Недоволните скандираха "Долу мерките"

Снимка: БТА

Сотиров допълни, че сред исканията е да се признават тестовете за антитела, както е в Австрия и Швейцария, както и изискването за зелен сертификат да важи за всички - общинска и държавна администрация, да няма дискриминация, както е в момента. Според него това е единственият начин да страната да мине през четвъртата вълна без да влиза в локдаун.

Стотици с плакати "Искаме да работим" в Бургас

Стотици собственици на заведения и техни служители, представители на фитнес и търговски центрове, на сватбени агенции се събраха на протест пред сградата Регионалната здравна инспекция в Бургас с плакати с надписи "Всички заедно за: здраве, работа, бъдеще, сигурност", "Искаме да работим", "Равенство за бизнеса".

Протестиращите блокираха движението по булеварда "Христо Ботев" и се отправиха към сградата на Областната управа, където заседава Областният кризисен щаб за борба с COVID-19. Решенията от срещата трябва да бъдат оповестени по-късно днес. Хората поискаха оставката на здравния министър.

Снимка: Bulphoto

В Хасково зазидаха символично областната администрация

В Хасково протестиращи срещу зелените сертификати зазидаха символично областната администрация. Недоволни пренесоха подготвените близо 80 тухли четворки и изградиха стена на входа на държавната управа. На нея поставиха транспарант с надпис "Щом не сме важни за държавата, и държавата не е важна за нас". Това стана под звуците на хита "Стената" на Пинк Флойд. Зидът остана и след края на протеста. 

Не сме против мерките и режима на зеления сертификат, но те трябва да се обявяват и въвеждат в разумни срокове, каза председателят на браншовата структура Стойчо Ганашев. По негови думи секторът на общественото хранене, в който в южния областен център са заети около 800 души, е най-засегнатият от въведените мерки, а отливът на клиенти дори надхвърля обявените 80 процента.

В Казанлък блокираха кръстовища, собственици събарят заведения

Стотици протестиращи срещу зелените сертификати се събраха на шествие в Казанлък и блокираха централно кръстовище.

Седем заведения, които доскоро са били хитови за града, са затворили врати от началото на седмицата. След въвеждането на зеления сертификат заведенията в Казанлък са почти празни, заявяват протестиращите.

Собственик на пъб сподели, че е започнал да демонтира част от прочутото заведение в центъра на града, за която вече не може да плаща наем, дори разпродава маси и столове. Мъжът се е завърнал от Канада преди десетина години и е инвестирал в бизнес, който сега е пред фалит.

Протестни шествия имаше и в Пловдив, Добрич, Кърджали, Благоевград, Ловеч, Плевен, Сливен, Русе и Кюстендил.