"В Германия се вихри огромен дебат за детските надбавки. От германската държава ги получават 268 336 родители от държави от ЕС. Това е легално, тъй като всеки, който работи тук или е с постоянна адресна регистрация, може да подаде заявление за получаване на детски надбавки. Кметът на Дуисбург Сьорин Линк предупреди, че трафиканти целенасочено докарват хора от Източна Европа, само за да получават тук детски. Но дали е вярно? "Билд" в търсене на следи между България и Дортмунд", така започва репортаж на германското издание от пловдивския ромски квартал Столипиново, цитиран от "Клуб Z".

Ето какво е видял още авторът Петер Хил, който публикува и видео, разкриващо мизерията в квартала:

"Столипиново е гето от бетон в покрайнините на Пловдив, вторият по-големина град в България. С население от 50 000 души това е най-големият ромски квартал в Европа.

Хората живеят в жилищни блокове развалини, сред боклуци и мръсотия. Безработицата е 90 на сто. Дори и полицията не се осмелява да навлезе в квартала, хората са оставени на собствената им съдба.

Реми А. (40 г.):

"Пловдив е рядко ла.но. Задушаваме се от боклук. Децата боледуват, правителството ни е зарязало. Разбира се, че всички искаме да заминем за Германия."

Температурата е 36 градуса, смрад от разложено месо цепи въздуха. Пред бетонните блокове сред боклуци играят деца, облечени в мръсни дрехи, търсят остатъци от храна.

Момченце яде стар комат, единствената му храна. Казва се Рамадан, на 5 години. Намерил е къшея хляб до разложени останки от овца.

Действително част от Столипиново избира Дортмунд. Причината? Хиляди са поели към отдалечената на 2100 км Рурска област, за да намерят работа или поне да получават детски надбавки и социални помощи. Който има постоянна адресна регистрация в Германия, според европейското право има претенция за получаване на детски надбавки. Това събужда копнежи у най-бедните сред бедните.

39-годишният Сегед Насгоангело (най-вероятно фамилията е изписана погрешно - б. р.), баща на шест деца и безработен:

"Имам голямо семейство, непременно искам да замина за Германия. Там всички получават детски надбавки".

В България детските са по 20 евро месечно на дете, в Германия по 194 евро за първо и второ дете, по 200 евро за трето и за всяко следващо по 225 евро. Семейството на Сегед живее в бетонен блок. Натрошени прозорци, открити електрокабели, планина от боклуци в задния двор. Банята на семейството: кофа върху бетонната плоча - тоалетната. Студена вода за къпане идва от стар маркуч на стената.

Безработният Сегед не може да си позволи повече. От българската държава получава 250 евро социални помощи и детски. Казва ни: "Единственото, което искам, е да се махна от тук и да замина за Германия. Там за децата ни ще има много пари".

Ако това стане и семейството се регистрира, при 6 деца само детските ще са 1263 евро.

Други мъже, които не искат да видят имената си в "Билд", разказват, че членове на семействата им вече са се регистрирали в Германия, получават детски и част от парите изпращат на роднини в Пловдив.

Междувременно в гетото се е развила един вид индустрия на мизерията. Автобуси непрестанно пътуват за Германия срещу 50 евро билета. Но който поема за Германия, се нуждае от помощ - превод на документи, молби за детски надбавки.

В края на гетото се намира бяла будка. Тук не се предлагат цигари, нито бира. Собственикът Йсуф Дене (50 г.) осигурява на съгражданите си всичко, от което всеки в Германия се нуждае. Бившият боксьор споделя:

"Превеждаме молби, разполагаме с формуляри, продаваме автобусни билети за Германия."

Най-честата цел е кварталът "Нордщадт" на Дортмунд. Тук живеят 55 000 души, над 45 на сто са с чужд паспорт, мигрантите са много. С акции и засилен контрол полицията силно сви криминалните прояви.

Въпреки това районът зад Централна гара продължава да е проблемен. Тук със семейството си живее българинът Рики (20 г.). Пристигнал е преди осем години от Пловдив с родителите си. Сега получава социални помощи. Заедно с детските общата сума възлиза на 1500 евро.

Три години Рики е работил като готвач, след това става безработен, точно като баща му Васил (39 г.). Въпреки това Рики е доволен:

"Семейство с две или три деца получава 800 евро, отделно ти плащат и наема за жилището, също и пари за безработица. За мен Германия е най-добрата държава".

Главен комисар Детлеф Рат отлично познава квартала, но трудностите идват от обитателите:

"Проблемът е, че изобщо не знаем кой има действителна адресна регистрация. Мнозина се регистрират, за да подадат молба за получаване на детски надбавки. След това изчезват".