Годишната награда се връчва от "Програма Достъп до Информация", предаде Livenews.
Призът се връчва заради създадените предпоставки за системно нарушаване на правото на лична неприкосновеност и защита на личните данни на гражданите. МВР и Народното събрание заслужиха антинаградата си и за липсата на адекватен регламент, гарантиращ правата на хората при използване на СРС-та.

Сред частните компании също има наградени. Трите мобилни оператора грабнаха приза заради прехвърляне на база лични данни на свои клиенти без тяхното знание. Поддържаните неактуални регистри с личните данни на използващите услугата им, както и прекомерното събиране на лични данни също са сред причините за тази антинаграда.

По думите на организаторите номинираните получават покана за церемонията. "Мечтая си един ден някой от тях и дори наградените да дойде да си получи наградата", каза членът на журито Фани Давидова.
Но по-важното е, че обществото научава за тях и надеждата е, че това ще промени и институциите, и гражданите, казаха организаторите.

В България наградите се връчват за пети път. Наградата "Big Brother" е учредена от международната неправителствена организация за защита на личните права Privacy International.
Името на наградите е вдъхновено от известната антиутопия на Джордж Оруел "1984". Носителите на антинаградите се определят от жури на базата на обосновани номинации.