Безплатни прегледи за ендометриоза ще се извършват в болница "Софиямед", съобщиха от лечебното заведение.

Инициативата е по повод месеца за повишаване на информираността за ендометриозата и е в рамките на кампанията, организирана от фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве" в партньорство с фондация "Искам бебе" и под патронажа на парламентарната комисия по здравеопазване.

Прегледите ще бъдат всяка събота през март и на 4 април, от 13.00 до 15.00 ч. Необходимо е предварително записване на тел.: 02/ 465 00 00 и 0895/ 555 444, посочиха от болницата.

Инициативата тази година е под наслов "Една от десет", тъй като се смята, че в световен план всяка десета жена е засегната от ендометриоза. За съжаление в България заболяването не е достатъчно познато и не се води регистър на пациентите.

Какво е ендометриоза?

Ендометриозата е заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се разпространява извън нея, най-често в други органи в областта на таза, като яйчници, фалопиеви тръби и черва. Среща се при жени в репродуктивна възраст и води до безплодие. Симптомите са разнообразни и затрудняват диагностицирането.

Лечение

Все още няма лекарство за ендометриоза, но има лечения, които помагат да успокоят симптомите и да подобрят качеството на живот. В много случаи това е напълно достатъчно. Понякога обаче отнема време да се открие точната комбинация, която ще подейства при вас. Това означава, че е изключително важно да обсъдите с доктора си симптомите, които имате и как се отразяват на ежедневието ви, и дали планирате да имате деца сега или в бъдеще. Подробности вижте тук >>

В периода 1 - 31 март фондацията "Ендометриоза и репродуктивно здраве" обединява 11 болници за женско и репродуктивно здраве от цялата страна в кампания за безплатни прегледи на жени с ендометриоза или фамилна обремененост и изразен болков синдром. Болниците, които стават част от инициативата са обявени на сайта на фондацията.