В четири поредни петъка, от средата на октомври до средата на ноември, Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" ще извършва безплатни очни прегледи, насочени към пациенти с диабетна ретинопатия и свързана с възрастта макулeна дегенерация. Инициативата на клиниката е по повод Световния ден на зрението, който е на 13 октомври.

Прегледите ще се извършват от 12:00 до 14:00 часа при предварително записване на телефона на Клиниката по очни болести на следните дати:

14 октомври
21 октомври
4 ноември
11 ноември

Прегледите ще включват:

  • Измерване на зрителната острота;
  • Оглед на очното дъно;
  • Консултация на медицинската документация

Ако състоянието на пациента налага допълнителни, високоспециализирани изследвания, те отново ще бъдат безплатни, но след хоспитализация.

Близо 450 000 са хората у нас, които страдат от диабетна ретинопатия и макулена дегенерация, свързана с възрастта.

Макулната дегенерация е една от трите причина за слепота при хора над 55-годишна възраст. Останалите две са катаракта и глаукома. Около 1% от хората от 50-60-годишна възраст започват да развиват макулна дегенерация. Всеки пети на възраст над 70г. има с някаква форма на заболяването - суха или влажна. Сухата форма прогресира бавно и постепенно нарушава зрението. За разлика от нея влажната настъпва внезапно. Симптоматиката често се описва като сиво-черна пелена, която изведнъж покрива зрителното поле. Добрата новина е, че при навременно лечение това състояние може да се овладее, а съвременните медикаменти, които се използват за целта, се поемат изцяло от Здравната Каса.

Диабетната ретинопатия е хронично заболяване, последица от захарния диабет. Тя е една от водещите причини за слепота сред населението в работоспособна възраст. Ретинопатия се развива при 90% от пациентите с недобре компенсиран захарен диабет първи или втори тип. Тя е причина за 12% от новооткритите случаи на слепота годишно. Предимството за пациентите с новодиагностицирана диабетна ретинопатия е, че ще могат да се консултират и с ендокринолог от Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания.